Friday, December 12, 2008

50 godina “Dadova”


Pozorišni centar "Dadov" obelažava 50 godina postojanja. Tim povodom, u zgradi opštine Vračar danas će biti otvorena izložba "Duh Dadova" i priređena promocija istoimene monografije.




Knjiga "Duh Dadova", u kojoj se nalaze preko 80 "dadovaca" svih generacija, donosi priču o tom kultnom pozorišnom kutku Beograda, alternativnom pozorištu koje već decenijama okuplja publiku različitih uzrasta. To je priča o više od 200 premijernih dela koja nikada nisu izvođena u našim profesionalnim teatrima.

Alternativni pozorišni centar "Dadov" nastao je 1958. godine u adaptiranoj zgradi u Molerovoj 33, na Vračaru. Rad je započeo sa idejom o repertoarskom, alternativnom pozorištu koje je trebalo da predstavlja protivtežu profesionalnim teatrima. Na sceni "Dadova" je u proteklih 50 godina izvedeno je preko 200 premijera i veliki broj repriza.

"Dadov" je godinama poznat kao mesto koje pruža prvu profesionalnu šansu studentima dramskih i primenjenih umetnosti, ali i amaterima koji vole pozorišnu umetnost. Deo ansambla čine srednjoškolci koji se školuju u dramskom studiju pozorišta sa ima tradiciju dugom 45 godina, u kojem predaju renomirani dramski umetnici i profesori FDU.

No comments:

Post a Comment