Friday, June 5, 2009

Na današnji dan

1806. Napoleon Holandiju proglasio kraljevinom i za kralja postavio svog brata Luja Bonapartu.

1827. Turske trupe zauzele Akropolj i ušle u Atinu, posle sloma ustanka za oslobođenje Grčke.

1837. Srpski knez Miloš Obrenović postavio prve ekonome. Zadatak ekonoma bio da savetuju seljake i nastoje da svaki od njih zaseje određenu izvesne količine određenih kultura.

1878. Rođen meksički revolucionar Fransisko Pančo Vilja, lider seljačke revolucije u Meksiku, od 1910. do 1917. Uz Emilijana Zapatu najpopularniji meksički narodni predstavnik. 1966. proglašen za nacionalnog junaka.

1898. Rođen španski pesnik i dramski pisac Federiko Garsija Lorka, jedna od najznačajnijih ličnosti španske književnosti XX veka.

1915. Žene u Danskoj dobile pravo glasa.

1972. U Stokholmu počela prva konferencija Ujedinjenih nacija posvećena problemima zaštite i unapređenja čovekove okoline. Današnji dan je ustanovljen kao svetski dan zaštite životne sredine.

1975. Suecki kanal, zatvoren od izraelsko-arapskog rata 1967, ponovo otvoren za međunarodni saobraćaj.

1992. Jedinice Jugoslovenske narodne armije napustile kasarnu Maršal Tito u Sarajevu. Završeno povlačenje JNA iz Bosne i Hercegovine.

2000. Poslednjeg dana posete Rusiji predsednik SAD Bil Klinton govorio u Državnoj dumi. Prvi predsednik SAD koji se obratio parlamentu Rusije.

2001- UN obeležile 20 godina od pojave side. Prema procenama, do tada 58 miliona ljudi zaraženo HIV-om, više od 22 miliona umrlo.

2004. U 93. godini umro bivši predsednik SAD Ronald Regan.

2005. Na referendumu u Švajcarskoj odlučeno je da se ta država pridruži "šengenskoj zoni".

Kursna lista

Zvanični srednji kurs evra:  94.17 dinara


 

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

93,89

94,45

Švajcarska

61,88

62,25

Velika Britanija

106,38

107,02

SAD

66,16

66,56

Vesti

Evropska komisija predložiće da se krajem godine ukinu šengenske vize EU za državljane Makedonije, Srbije i Crne Gore, izjavio je Žak Baro, evropski komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove.

Vlada Srbije usvojila je juče Nacrt zakona o regionalnom razvoju koji bi trebalo da omogući smanjenje razlika u razvijenosti regiona, a prema tom dokumentu Srbija će biti podeljena na sedam jedinica - Beogradski region, region Vojvodine, Zapadni region, Istočni region, Centralni region, Južni region i region Kosova i Metohije.

Institut za transfuziju krvi pozvao je građane da dobrovoljno daju krv, jer se zalihe i dalje smanjuju i dovoljne su samo za dva dana.

U Kaluđerici uskoro počinje izgradnja novog tržnog centra i benzinske pumpe u glavnoj ulici Vojvode Stepe. Novi tržni centar imaće oko 9 hiljada kvadrata. Izgradnja počinje za koji dan, a planirano je da bude završena do 1. novembra 2009. godine.

Jugoslovenska kinoteka sutra obeležava 60 godina rada, a proslava će biti upriličena u novoj zgradi u Uzun-Mirkovoj, u kojoj radovi još uvek traju.

Košarkašice Srbije otputovale su jutros rano na Evropsko prvenstvo, koje u nedelju počinje u Letoniji.

Nenad Zimonjić i Danijel Nestor nisu uspeli da se plasiraju u finale Otvorenog prvenstva Francuske, pošto su u polufinalu izgubili od Leandera Paesa iz Indije i Lukaša Dluhija iz Češke rezultatom 2:0.

Zvanični srednji kurs evra:  94.17 dinara

Danas posle podne naoblačenje, mogući pljuskovi sa grmljavinom. Najviša dnevna temperatura biće 25 stepeni.

AMSS

Prema podacima kojima raspolaže AMSS, na području Srbije preovlađuje pretežno vedro vereme, sa pojavom jutarnje magle, koja smanjuje vidljivost na putevima duž rečnih tokova i po kotlinama, a ima je i na područjima Sombora, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Valjeva, Crnog Vrha i Sjenice. Na područjima na kojima ima magle, neophodno je da vozači budu oprezni, da voze sa upaljenim oborenim svetlima i da drže veće odstojanje između vozila.
    Na važnijim i frekventnijim putnim pravcima, van gradskih sredina, saobraćaj je umerenog inteziteta. Zbog početka vikenda i predstojećih verskih praznika, očekujemo da će saobraćaj biti pojačan počev od ranih popodnevnih sati.

    Zbog izvođenja radova na mostu preko Dunava kod Beške, na autoputu E-75 na deonici Beograd-Novi Sad, saobraćaj će, preko mosta, biti obustavljen danas, 05. juna 2009., u intervalu od 10-12 časova. Alternativni pravci za putnička vozila su petlje Kovilj i Novi Sad (ka Beogradu) i petlja Beška (ka Novom Sadu). Vozači mogu da koriste i magistralni put M-22.2 Beograd-Novi Sad, tzv. stari novosadski put, kao i put Beograd-Ruma-Novi Sad, preko Iriškog venca.
    Zbog radova na mostu preko reke Crni Timok (most broj 3, neposredno pre ulaska u tunel na deonici Selište-Gamzigradska Banja), na magistralnom putu M-5 Paraćin-Zaječar, saobraćaj će biti potpuno obustavljen do petka, 12. juna, do 17,00 sati. Za vreme dok traje potpuna obustava saobraćaja, vozači koji idu iz Paraćina za Zaječar, Negotin ili Knjaževac, mogu da koriste alternativni put od Selišta ka Boru, pa preko Nikoličeva za Zaječar i dalje. Vozači koji idu iz Knjaževca i Zaječara ka Paraćinu, mogu da koriste regionalni put Zaječar-Boljevac, preko Lubnice, i dalje ka Paraćinu ili napred navedeni pravac Zaječar-Bor (preko Nikoličeva)-Selište i dalje ka Paraćinu.
    Zbog radova na sanaciji mosta preko reke Skrapež, potpuno je obustavljen saobraćaj na obilaznici oko Požege, koja je deo magistralnog puta M-5 Čačak-Užice. Saobraćaj se preusmerava kroz Požegu, prema postavljenoj vertikalnoj saobraćajnoj signalizaciji, pa vozače upozoravamo da voze oprezno i da u potpunosti poštuju sva upozorenja i ograničenja. Saobraćaj na obilaznici oko Požege će, prema najavi putara, biti u potpunom prekidu do kraja jula.
    Radi se na sanaciji tunela "Stara Straževica", u okviru rehabilitacije kružnog puta oko Beograda R-251. Zbog radova, ovaj tunel će biti zatvoren za saobraćaj do 03.09.2009.

     Zbog obilnih padavina tokom predhodnih dana, u klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestala je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.