Thursday, March 19, 2009

Na današnji dan

1628. Englezi su u Severnoj Americi osnovali koloniju Masačusets.

1796. Francuska donela Dekret o slobodi štampe, koji je po dolasku Napoleona na vlast, dve godine kasnije, prestao da važi, a štampa podvrgnuta strogoj cenzuri.

1813. Rođen škotski misionar i istraživač Afrike Dejvid Livingston. 1855. otkrio Viktorijine vodopade.

1920. SAD odbile da potpišu Versajski ugovor, posle I svetskog rata, i da se priključe Društvu naroda, zbog bojazni od uvlačenja u rat u slučaju napada na neku članicu Društva.

1945. Velika Britanija priznala vladu Demokratske Federativne Jugoslavije na čelu s Josipom Brozom Titom. Jugoslaviju ubrzo potom priznale i SAD i SSSR.

1950. Umro američki pisac Edgar Rajs Barouz, autor serije romana o Tarzanu.

1970. Šefovi vlada Istočne i Zapadne Nemačke Vili Brant i Vili Štof sreli se u Erfurtu. Prvi susret zvaničnika dve zemlje od podele Nemačke 1949.

1999. Posle neuspelih pregovora zvaničnika Srbije i kosovskih Albanaca u Parizu, predsednik SAD Bil Klinton izjavio da je prag prekoračen i da problem Kosova ugrožava nacionalne interese SAD. Diplomate zapadnih zemalja počele da napuštaju Beograd, a međunarodni verifikatori Kosovo.

2002. Zimbabve na godinu dana suspendovan iz Komonvelta.

2006. Hiljade demonstranata okupilo se na velikom trgu u glavnom gradu Belorusije, Minsku, odbijajući da priznaju rezultate predsedničkih izbora na kojima je po treći put pobedio Aleksander Lukašenko i time nastavio svoju 12 godišnju vladavinu.

2008. Pakistanski parlament izabrao je prvu ženu predsednicu skupštine u istoriji te države doktorku Fehmidu Mirzu, pripadnicu Pakistanske narodne partije.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,1

94,67

Švajcarska

61,12

61,49

Velika Britanija

99,29

99,88

SAD

69,98

70,4

Vesti

Na inicijativu Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, koju je prihvatilo Ministarstvo trgovine,Sve opštine u Beogradu i cela Srbija će u roku od mesec i po dana dobiti radnje sa nižim cenama za 15 osnovnih prehrambenih proizvoda.

Komisija za nazive ulica grada Niša donela je juče odluku o promeni naziva Južnog bulevara u tom gradu u Bulevar Šabana Bajramovića, a odluku bi trebalo da potvrde odbornici Skupštine Niša na narednoj sednici.

Ovog leta u Beogradu je u planu održavanje "Parade ponosa" gej parade, osam godina nakon što su ekstremisti i huligani pretukli učesnike neuspele gej parade.

Srpski manastir Visoki Dečani na Kosovu jedno je od "deset najugroženijih kulturnih mesta u svetukoja se moraju videti", piše u Martovskom broju vašingtonskog "Smitsonijan" magazina.

Obnova pravoslavnih hramova na Kosovu i Metohiji, koji su razoreni u vreme pogroma 17. marta 2004. godine trebalo bi da počne uskoro. U ovu svrhu je Unesko prikupio 5,5 miliona dolara.

Novak Đoković je nastavio sa odbranom titule u Indijan Velsu trijumfom u napornom i izjednačenom meču sa Stanislasom Vavrinkom, rezultat po setovima 7:6 -7:6

Ivanovićeva je u četvrtom kolu turnira u Indian velsu nadigrala Italijanku Flaviju Penetu - 2:1.

Rukometaši Srbije gostuju večeras Bosni i Hercegovini u petom kola kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo u Austriji 2010.

Kupovni kurs evra    94.1            prodajni    94.67 dinara

Najviša temperatura danas 7 stepeni.

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, u Vojvodini i na područjima Beograda i Kragujevca preovlađuje vedro vreme, dok je u većem delu Srbije umereno, do potpuno oblačno, na mnogim područjima i sa padavinama.
    Na prilazu Kopaoniku iz pravca Brusa duva jak vetar koji,  na deonici Rendara-Jaram, stvara snežne nanose visine i do 50 cm.  Zbog snežne mećave je vidljivost smanjena na svega 20 metara, što, dodatno,  veoma otežava saobraćaj. Najgore je kod Srebrnca, gde je vidljivost smanjena na svega 2 do 5 metara, pa je saobraćaj, praktično, paralisan. Dežurne ekipe putara su na terenu, tako da je kolovoz prohodan u punoj širini. 
    Saobraćaj je umerenog intenziteta i obavlja se bez većih zastoja na važnijim magistralnim i regionalnim puteva u Srbiji, dok je na putevima u brdsko-planinskim predelima usporen, a na mnogim deonicama i otežan ili veoma otežan.
    Zbog ugaženog snega na kolovozu, kojeg ima od 1 do 5 cm, na snazi je zabrana kretanja kamionima sa prikolicom i šleperima na svim prilazima Kopaoniku, na putevima koji vode preko Goča i Vlasine, na Goliji i Tari, na prilazu Babinom zubu na Staroj planini, na regionalnom putu R-119 Koznica-Drenska klisura, kao i na regionalnim putevima u višim predelima Ivanjice i Peštera.Na pomenutim putnim pravcima, za ostale kategorije vozila, zimska oprema je obavezna, koja je neophodna i na Divčibarama (deonica Krčmar-Divčibare-Kaona). Na regionalnim putevima u višim predelima Ivanjice, zbog 5-10 cm snega na kolovozu, pored zimske opreme neophodni su i lanci.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.