Thursday, March 19, 2009

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, u Vojvodini i na područjima Beograda i Kragujevca preovlađuje vedro vreme, dok je u većem delu Srbije umereno, do potpuno oblačno, na mnogim područjima i sa padavinama.
    Na prilazu Kopaoniku iz pravca Brusa duva jak vetar koji,  na deonici Rendara-Jaram, stvara snežne nanose visine i do 50 cm.  Zbog snežne mećave je vidljivost smanjena na svega 20 metara, što, dodatno,  veoma otežava saobraćaj. Najgore je kod Srebrnca, gde je vidljivost smanjena na svega 2 do 5 metara, pa je saobraćaj, praktično, paralisan. Dežurne ekipe putara su na terenu, tako da je kolovoz prohodan u punoj širini. 
    Saobraćaj je umerenog intenziteta i obavlja se bez većih zastoja na važnijim magistralnim i regionalnim puteva u Srbiji, dok je na putevima u brdsko-planinskim predelima usporen, a na mnogim deonicama i otežan ili veoma otežan.
    Zbog ugaženog snega na kolovozu, kojeg ima od 1 do 5 cm, na snazi je zabrana kretanja kamionima sa prikolicom i šleperima na svim prilazima Kopaoniku, na putevima koji vode preko Goča i Vlasine, na Goliji i Tari, na prilazu Babinom zubu na Staroj planini, na regionalnom putu R-119 Koznica-Drenska klisura, kao i na regionalnim putevima u višim predelima Ivanjice i Peštera.Na pomenutim putnim pravcima, za ostale kategorije vozila, zimska oprema je obavezna, koja je neophodna i na Divčibarama (deonica Krčmar-Divčibare-Kaona). Na regionalnim putevima u višim predelima Ivanjice, zbog 5-10 cm snega na kolovozu, pored zimske opreme neophodni su i lanci.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.

No comments:

Post a Comment