Wednesday, January 21, 2009

Mali koncert Morandi

Love me:



RNR my baby:


Angels:



Hiding from the sun:

Opet škola....

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji danas počinje drugo polugodište. Osnovci i srednjoškolci iz Vojvodine u školske klupe vratili su se u ponedeljak, prenosi Tanjug.
Zimski raspust ove godine trajao je tri sedmice zbog spajanja novogodišnjih i božićnih praznika - za učenike Vojvodine počeo je 24. decembra, dok je za ostale poslednji dan prethodne godine bio radan.
Za učenike osmih razreda drugo polugodište završava se 29. maja, a ostale osnovce 12. juna.
Drugo polugodište za učenike srednjih škola završava se 19. juna, a za učenike četvrtog razreda gimnazija 22. maja.

Obama iz Džakarte

Jedan 34-godišnji Indonežanin, koji izuzetno liči na Baraka Obamu, odlučio je da unovči svoju slavu u reklamama i na televiziji.
Ilham Anas, fotograf u magazinu za mlade iz Džakarte, postao je slavan u jugoistočnoj Aziji kada su se na Internetu pojavile fotografije na kojima je predstavljen kao Barak Obama.
Visok muškarac sa crtama lica i bojom kože sličnim novoizabranom američkom predsedniku već je pristao da učestvuje u reklamiranju jednog leka na Filipinima i dobio je ponude iz Južne Koreje i Indonezije.
"Iskoristiću sve prilike koje se pojave, sve dok nisu u suprotnosti sa etikom i u skladu su sa mojim vrednostima", kazao je Ilham Anas, fotograf u magazinu za mlade iz Džakarte.

On je sinoć učestvovao u najgledanijoj tok-šou emisiji na indonežanskoj televiziji, povodom svečane inauguracije Baraka Obame u Vašingtonu.
"Prilično sam stidljiv i ne volim da se ističem. Međutim, smatram da je moja sličnost sa Obamom prilika, pošto do sada nisam bio mnogo ponosan kada sam se gledao u ogledalu", objasnio je Anas.

Barak Obama je popularan u Indoneziji, gde je proveo deo mladosti, kada se njegova majka preudala za jednog indonežanskog studenta posle razvoda od Obaminog oca Kenijca.

(na prvoj slici je Anas, na drugoj Obama)

Na današnji dan, 21.01.2009.

1793. Na giljotini je pogubljen francuski kralj Luj XVI. Revolucionarni Konvent svrgnuo ga je s prestola u septembru 1792, a potom je osuđen na smrt zbog veleizdaje.


1919. U Dablinu je kongres partije Šin fejn usvojio rezoluciju o nezavisnosti Irske. Britanija nije priznala taj akt i dala je Irskoj status dominiona 1921. Samostalnost Irske priznala je 1949, ali bez Alstera (Severna Irska).

1924. U Gorkom kod Moskve umro je Vladimir Ilič Uljanov Lenjin, vođa Oktobarske revolucije 1917.

1936. Eduard VIII postao je kralj Velike Britanije nakon smrti oca Džordža V. Abdicirao je u decembru iste godine da bi mogao da se oženi Amerikankom Volis Simpson.

1938. Umro je Žorž Melijes, koji se smatra prvim filmskim režiserom i prvim sineastom u svetu.

1941. Rođen je španski operski pevač Plasido Domingo. Debitovao je 1966. u Meksiku i vrlo brzo stekao reputaciju jednog od najvećih tenora u drugoj polovini 20. veka.

1950. Umro je britanski pisac, satiričar Džordž Orvel, autor pripovedaka, eseja i romana, među kojima su najpoznatiji "1984" i "Životinjska farma".

1954. SAD su porinule prvu podmornicu na atomski pogon "Nautilus".

1976. U SSSR-u je prvi put dozvoljena prodaja zapadnih listova, među kojima "Njujork tajms" i "Fajnenšenel tajms".

1998. U Bosni i Hercegovini je predstavljena konvertibilna marka, nova zajednička moneta za oba entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

2002. U Los Anđelesu je u 81. godini umrla Pegi Li, legenda džez i pop muzike.

2006. Umro predsednik Kosova Ibrahim Rugova u Prištini, nakon duge i teške bolesti.

Grip A i B

U poslednjoj sedmici za 7,8 odsto povećan je broj obolelih od gripa, kojih trenutno ima 12.000, rekao je epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Veljko Đerković.
On je dodao da aktuelna epidemiološka situacija na području Beograda pokazuje blagi trend porasta broja obolelih od respiratornih infekcija i da je u poslednjoj sedmici registrovano 55 obolelih, pri čemu je utvrđeno da se radi o prisustvu virusa tipa A i tipa B.
Trenutno se obolevanje najviše registruje među odraslima, slede školska deca uzrasta od pet do 19 godina i predškolski uzrast, a potom slede i stariji od 65 godina.
Prema Đerkovićevim rečima, klinička slika kod oba tipa virusa gripa se suštinski mnogo ne razlikuje, karakterišu je kratka inkubacija od vremena zaražavanja do pojave simptoma, naglo počinju visoke temperature, bolovi u mišićima, zglobovima, opšta slabost, malaksalost...
"Razlika između tipa A i tipa B je u epidemiološkom smislu, jer tip B ima manji takozvani epidemijski potencijal i on se više registruje u kolektivima zatvorenog tipa, kao što su domovi starih, vrtići, bolnice", kaže Đerković.
On je objasnio da tip A ima potencijal za širenje u opštoj populaciji i veći epidemijski potencijal , što znači da se lakše širi.
Imajući u vidu karakteristike oba virusa i nagle temperaturne promene, Đerković savetuje da se obrati pažnja na adekvatno odevanje i odgovarajuću vitaminsku ishranu.
"Po nastanku simptoma oboleli treba da se jave svom izabranom lekaru sa kojim će se dogovoriti koju terapiju treba da primene, odnosno da li je dovoljna simptomatska terapija koja obuhvata uzimanje preparata za snižavanje telesne temperature i čaja ili je potrebno uzimanje antibiotika u vidu kapsula ili injekcija", kaže Đerković.

Tina na Jazu

Tina Tarner, najpoznatija rok baka na svetu, zapevaće ovog leta na Jazu u okviru "Lajv mjuzik festivala"! Organizator ovog koncertnog događaja je "Mjuzik star", a honorar slavne pevačice iznosi nešto više od milion evra.
Svoje učešće na "Lajv mjuzik festivalu" potvrdila je grupa "Regina", koja će ove godine predstavljati BiH na "Evrosongu" u Moskvi. Pored njih, nastupiće i hrvatska pevačica Severina Vučković, kao i "Plavi orkestar", koji će se ponovo okupiti
Sa Tinom Tarner su u toku ozbiljni pregovori, koji se ovih dana privode kraju. Ako sve bude po planu, zapevaće na Jazu kao specijalni gost, i to za honorar nešto veći od milion evra.

Inače, drugi "Lajv mjuzik festival" održaće se od 5. do 10. avgusta na plaži Jaz u Budvi. Treba podsetiti da su prošle godine u okviru ovog festivala nastupili Leni Kravic, Dino Merlin, Zdravko Čolić i Goran Bregović. Organizatori i ove godine očekuju veliko interesovanje publike, naročito zbog vremešne Tine, koja, uprkos godinama, još uspeva da oduševljava publiku širom sveta.

Turizam na obodu grada

Turizam u rubnim gradskim opštinama gotovo da i ne postoji, a Beograđani godinama nemaju gde da odu na izlete. Tek poneki turista svrati do Vinče ili u Surčin. Novi Statut Beograda predviđa da bi prestonica mogla da dobije 16 turističkih organizacija. Tako bi brže i efikasnije mogao da se razvija turizam u tim sredinama - Surčin zbog Save, Grocka zbog Vinče i starog jezgra, Zemun zbog Dunava, Voždovac zbog Avale, Palilula zbog Kovilova i Debelog blata, Obrenovac zbog industrije.

- Na taj način svako će brinuti o ponudi svog kraja, a mi ćemo pomagati koliko možemo - kaže Jasna Dimitrijević, direktor Turističke organizacije Beograd.

Mogućnost osnivanja turističkih organizacija nije doneta zbog centralnih gradskih opština, jer se tu turizam razvija zahvaljujući mnogobrojnim hotelima. Rubne opštine, međutim, imaju ponudu koju treba objediniti i predstaviti gradu. Beograđani sve više idu na izlete u Vojvodinu, jer je ponuda glavnog grada skromna, a rubne opštine imaju puno potencijala. Mogućnosti su velike i možda će se lokalne turističke organizacije više truditi uz pomoćstručnjaka koji će im jasno reći ko treba da razvija jednodnevne izlete, a ko vikend-odmor.

U ovom trenutku samo Surčin ima neke stvarne rezultate, i tamo većpostoji formirana turistička destinacija sa četiri autobusa, tri broda, četiri pristana, salašem "Stremen", hotelom "S", manastirom Feketi i etnorestoranima "Stojkova kuća" i "Svinjarska koliba". Surčin je već osnovao i javno preduzeće za razvoj turizma, a u ostalim opštinama su dobra turistička mesta usamljena pojava.

Da bi osnovali turističku organizaciju opštinska rukovodstva moraće da od stručnjaka poruče plan razvoja, poput male strategije razvoja turizma, koji će sagledati globalne mogućnosti opštine. Kada osnuju turističku organizaciju koja će promovisati turističku ponudu, treba da osnuju i menadžment destinacije koji će brinuti o razvoju. U proseku, opština bi otvorila još šest radnih mesta, a plate bi dobijali iz budžeta opštine.

Slovenačka iskustva

Od 2005. godine Mladenovac je na svoju ruku osnovao turističku organizaciju koju finansira opština, a ima troje zaposlenih. U okolini su Kosmaj, banje Selters i Korićac, ali i puno ugostiteljskih objekata na kragujevačkom putu.

Napravili su deset kataloga i spremili flajer za izletnike pod nazivom "Jedan dan u Mladenovcu". Trenutno po selima lepe plakate da se jave domaćini koji žele da primaju goste. Biće im organizovana predavanja, a već su poslali 11 žena u Sloveniju da vide kako se tamo radi.

Kursna lista za 21.01.2009.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

93,72

94,29

Švajcarska

63,23

63,61

Velika Britanija

100,79

101,37

SAD

72,36

72,8

Vesti za 21.01.2009.

Struja u Srbiji mogla bi da poskupi početkom marta ili aprila za oko 20 odsto, izjavio je zamenik generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragan Tomić.

Normalizacija isporuke gasa se očekuje do četvrtka. Industriji i toplanama gas stiže danas.

Klizalište na Adi Ciganliji, zbog visokih dnevnih temperatura koje su prognoziarne za narednih nekoliko dana, neće raditi do subote, 24. januara, saopštilo je JP "Ada Ciganlija".

Slavni britanski glumac Ralf Fajns otvoriće ovogodišnji, 37. Fest, koji će biti održan od 20. februara do 1. marta u Beogradu, najavljeno je iz direkcije Festa.

Ivanovićeva, Jankovićeva i Đoković se plasirali u treće kolo Australian opena, Troicki i Tipsarević ispali.

Rukometna reprezentacija Srbije sastaće se danas u 19h sa Norveškom u 4. kolu Svetskog prvenstva u Hrvatskoj.

Kupovni kurs evra 93.72 prodajni 94.29 dinara.

Najviša temperatura danas 11 stepeni

Isključenja električne energije

10:00 - 10:30

Naselje KALUĐERICA:

LUNETA MILOVANOVIĆA: 4-8,12-12A,7-17,23-25,29-31,35-39,

ŽIVOJINA LAZIĆA: 24,

HERCEGOVAČKA: 17-25,

SOLUNSKA: 2,1-5,

TRIGLAVSKA: 2-4,1-3,

KRFSKA: 2,1,