Wednesday, January 21, 2009

Turizam na obodu grada

Turizam u rubnim gradskim opštinama gotovo da i ne postoji, a Beograđani godinama nemaju gde da odu na izlete. Tek poneki turista svrati do Vinče ili u Surčin. Novi Statut Beograda predviđa da bi prestonica mogla da dobije 16 turističkih organizacija. Tako bi brže i efikasnije mogao da se razvija turizam u tim sredinama - Surčin zbog Save, Grocka zbog Vinče i starog jezgra, Zemun zbog Dunava, Voždovac zbog Avale, Palilula zbog Kovilova i Debelog blata, Obrenovac zbog industrije.

- Na taj način svako će brinuti o ponudi svog kraja, a mi ćemo pomagati koliko možemo - kaže Jasna Dimitrijević, direktor Turističke organizacije Beograd.

Mogućnost osnivanja turističkih organizacija nije doneta zbog centralnih gradskih opština, jer se tu turizam razvija zahvaljujući mnogobrojnim hotelima. Rubne opštine, međutim, imaju ponudu koju treba objediniti i predstaviti gradu. Beograđani sve više idu na izlete u Vojvodinu, jer je ponuda glavnog grada skromna, a rubne opštine imaju puno potencijala. Mogućnosti su velike i možda će se lokalne turističke organizacije više truditi uz pomoćstručnjaka koji će im jasno reći ko treba da razvija jednodnevne izlete, a ko vikend-odmor.

U ovom trenutku samo Surčin ima neke stvarne rezultate, i tamo većpostoji formirana turistička destinacija sa četiri autobusa, tri broda, četiri pristana, salašem "Stremen", hotelom "S", manastirom Feketi i etnorestoranima "Stojkova kuća" i "Svinjarska koliba". Surčin je već osnovao i javno preduzeće za razvoj turizma, a u ostalim opštinama su dobra turistička mesta usamljena pojava.

Da bi osnovali turističku organizaciju opštinska rukovodstva moraće da od stručnjaka poruče plan razvoja, poput male strategije razvoja turizma, koji će sagledati globalne mogućnosti opštine. Kada osnuju turističku organizaciju koja će promovisati turističku ponudu, treba da osnuju i menadžment destinacije koji će brinuti o razvoju. U proseku, opština bi otvorila još šest radnih mesta, a plate bi dobijali iz budžeta opštine.

Slovenačka iskustva

Od 2005. godine Mladenovac je na svoju ruku osnovao turističku organizaciju koju finansira opština, a ima troje zaposlenih. U okolini su Kosmaj, banje Selters i Korićac, ali i puno ugostiteljskih objekata na kragujevačkom putu.

Napravili su deset kataloga i spremili flajer za izletnike pod nazivom "Jedan dan u Mladenovcu". Trenutno po selima lepe plakate da se jave domaćini koji žele da primaju goste. Biće im organizovana predavanja, a već su poslali 11 žena u Sloveniju da vide kako se tamo radi.

No comments:

Post a Comment