Wednesday, April 22, 2009

Na današnji dan

1451. Rođena je kraljica Kastilje Isabela I, jedna odnajznačajnijih ličnosti španske monarhije. Sa mužem, kraljem Aragona Ferdinandom II, osnivač je španske države. Bila je pokrovitelj Kolumbovih pomorskih ekspedicija.

1500. Portugalski moreplovac Pedro Alvares Kabral naputu za Indiju otkrio je Brazil.

1724. Rođen je jedan od najvećih svetskih mislilaca, nemački filozof Imanuel Kant, čije je delo imalo ogroman uticaj na ukupnu filozofiju ("Kritika čistog uma", "Kritika praktičnog uma", "Kritika rasudne snage", "Opšta istorija prirode i teorije neba").

1838. Britanski brod "Sirijus" prvi je prešao Atlantski okeankoristeći isključivo parni pogon. Putovanje od britanske luke Kork do američke luke Njujork trajalo je 18 dana i deset časova.

1870. Rođen je Vladimir Iljič Uljanov - Lenjin, vođa Oktobarske revolucije u Rusiji 1917, osnivač Komunističke partije i prvi sovjetski lider.

1904. Rođen je američki nuklearni naučnik Robert Openhajmer. Tokom drugog svetskog rata vodio je laboratoriju u Las Alamosu u kojoj se istraživala proizvodnja atomske bombe.

1933. Umro je engleski inženjer Frederik Henri Rojs, koji je s Čarlsom Rolsom 1906. osnovao automobilsku kompaniju "Rols-Rojs".

1990. Na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj pobedila je Hrvatska demokratska zajednica, a njen lider Franjo Tuđman izabran je za predsednika Predsedništva Hrvatske. Nakon proglašenja nezavisnosti Hrvatske od SFR Jugoslavije 25. juna 1991. Tuđman je postao predsednik Republike Hrvatske.

1994. Umro je Ričard Nikson, predsednik SAD od1969. Povukao se 1974, pre isteka drugog mandata zbog umešanosti u aferu "Votergejt".

1999. U vazdušnim udarima NATO-a na SR Jugoslaviju pogođena je rezidencija predsednika Slobodana Miloševića. Rezidencija je prethodno bila ispražnjena.

2003. U 77 godini umrla je Felis Brajant,američki tekstopisac, koja je kooautor velikih hitova "Wake Up Little Susie" i "Bye Bye Baby" koje su izvodili "Everly Brothers".

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

92,85

93,4

Švajcarska

61,43

61,8

Velika Britanija

105,04

105,67

SAD

71,8

72,23

Vesti

Misija Evropske komisije dolazi danas u dvodnevnu posetu Beogradu da bi sa predstavnicima Vlade Srbije razgovarala o paketu finansijske pomoći od oko 100 miliona evra.

Na Beoogradskom sajmu danas će biti otvoren 35. međunarodni sajam građevinarstva na kojem će učestvovati oko 1.100 domaćih i stranih izlagača.

Današnji svetski dan knjige biće obeležen i u Beogradu prigodnim programima na Kolarcu i u prostorijama Biblioteke grada Beograda, i poklonima u Laguninim i Deretinim knižarama.

Aktivisti Zelene omladine Srbije okupiće se danas od 15 do 17 časova na platou ispred Beoizloga u Knez Mihailovoj ulici, kako bi na Danu planete podigli ekološku svest građana.

U Parizu je promovisana Svetska digitalna biblioteka Uneska, a posetiocima internet sajta www.wdl.org biće dostupni jedinstveni kulturni sadržaji iz biblioteka i arhiva širom sveta, a među zemljama koje su uključene u ovaj projekat nalazi se i Srbija, za sada jedina iz regiona.

Košarkaš Taukeramike i srpski internacionalac Igor Rakočević dobitnik je ovogodišnjeg trofeja Alfonso Ford, koji Evroliga dodeljuje najboljem strelcu tog takmičenja.

Jasna Šekarić osvojila je 12. mesto vazdušnim pištoljem na Svetskom kupu u Pekingu.

Kupovni kurs evra    92,85        prodajni    93,4 dinara

Najviša temperatura danas 18 stepeni

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, vremenske prilike nisu naklonjene učesnicima u saobraćaju. Slaba kiša koja pada na području Novog Sada, Valjeva i Kraljeva, na Crnom vrhu, u Zlatiborskom kraju, mestimično na jugu i jugoistoku, uslovljava da se saobraćaj obavlja po mestimično mokrim kolovozima. U ostalim krajevima Srbije je pretežno oblačno vreme, a prema prognozi meteorologa, tokom dana, mogući su lokalnim pljuskovima, na severu i jugu zemlje. Magla smanjuje vidljivost na Zlatiboru i Kopaoniku.

     Trenutno je saobraćaj umerenog inteziteta na skoro svim putnim pravcima.

    Iako su za danas najvljeni radovi na mostu preko Dunava kod Beške, na autoputu E-75, putari neće raditi na ovoj deonici, tako da danas neće biti ni obustave saobraćaja, a o sledećem terminu izvođenja radova blagovremeno ćemo Vas obavestiti .
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da voze brzinom koja će im omogućiti da blagovremeno preduzmu odgovarajuće mere kako bi izbegli oštećenja i deformacije na kolovozu. Neophodno je i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena vertikalna saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.