Wednesday, December 30, 2009

Stanje na putevima 30.12.

Prema podacima kojima raspolaže AMSS, u većem delu Srbije je oblačno, ponegde pada slaba kiša. Magla smanjuje vidljivost na 50-100 m na područjima Požege i Kraljeva, pa je tamo saobraćaj usporen.
    Na važnijim putnim pravcima, saobraćaj je pojačan i obavlja se uglavnom bez većih zastoja, po pretežno suvim kolovozima. Na prilazima i unutar većih gradova, saobraćaj je  intezivniji, pa se vozačima savetuje više strpljenja za volanom, kao i držanje većeg odstojanja između vozila.
    Putari upozoravaju i na pojavu velikog broja tzv. "udarnih rupa", na većini putnih pravaca u našoj zemlji, što je i uobičajena pojava nakon jakih mrazeva. Sanacija ovakvih oštećenja je u toku. 
    Vremenske prilike su uticale i na povećan broj odrona na putevima. Poseban oprez savetujemo na Đerdapskoj, Ibarskoj, Jadranskoj magistrali, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru, kao i na svim deonicama koje prolaze kroz useke i klisure.    
    U planinskim predelima i na prilazima zimskim turističkim centrima ima, još uvek,  2 do 3 cm zaostalog, ugaženog snega na kolovozu, pa je obavezna upotreba zimske opreme.

    Novi, elektronski, sistem naplate putarine na deonici AP E-75 od Beograda ka Nišu, funkcioniše, zasad, na naplatnim stanicama Bubanj Potok, Mali Požarevac, Vodanj, Smederevo, Batočina, Jagodina, Ražanj, Aleksinački Rudnici, Aleksinac i Trupale, a očekuje se da će, u narednom periodu, biti uveden i na naplatnim stanicama Ćuprija, Paraćin i Pojate. Na AP E-70, deonica od Beograda do GP Batrovci, sa Hrvatskom, ovakav vid naplate funkcioniše od ranije. Za sada, ovakav vid naplate ne funkcioniše na deonici AP E-75 od Beograda do GP Horgoš, sa Mađarskom.
    Na deonicama na kojima se izvode radovi, odnosno na kojima su prisutni putari sa mehanizacijom, saobraćaj je izmenjen i usporen, pa se vozačima savetuje puno poštovanje postavljene  saobraćajne signalizacije.   
    Zbog aktiviranog klizišta, na delu magistralnog puta M-21, na obilaznici oko Valjeva, saobraćaj je u prekidu, pa se vozila usmeravaju kroz Valjevo.    Na graničnim prelazima je pojačan intezitet saobraćaja. Na GP sa Mađarskom, Hrvatskom i Bugarskom, trenutna zadržavanja putničkih automobila su do 30 minuta.