Friday, February 6, 2009

Na današnji dan

1830. U Srbiji objavljen hatišerif turskog sultana Mahmuda II o autonomiji Srbije u okviru Otomanskog carstva.


1864. U Beču umro Vuk Stefanović Karadžić, reformator srpskog jezika i pravopisa.

1876. U Srbiji osnovano Društvo Crvenog krsta, nepunih 13 godina posle prve Međunarodne konferencije Crvenog krsta u Ženevi. Inicijator bio vojni lekar Vladan Đorđević, za prvog predsednika izabran mitropolit Mihajlo.

1931. Rođena Marija Estela Isabelita Martines, kasnije poznata kao Isabela Peron, predsednica Argentine od 1974.

1952. Umro britanski kralj Džordž VI, tokom čije vladavine je Indija stekla nezavisnost, 1947, a britanski kraljevi izgubili titulu car Indije. Nasledila ga kćerka, kraljica Elizabeta II.

1993. Umro američki teniser Artur Eš, prvi crnac koji je pobedio u Vimbldonu 1975.

1994. Šef opozicionih socijaldemokrata Marti Ahtisari dobio prve direktne predsedničke izbore u Finskoj, pobedivši ministarku odbrane Elizabet Ren.

1999. U zamku Rambuje kod Pariza predsednik Francuske Žak Širak otvorio mirovnu konferenciju o Kosovu.

2000. Finska dobila prvu predsednicu. Tarja Halonen do tada bila ministarka inostranih poslova.

Crvena sala za decu

Tim Dečjeg kulturnog centra u Takovskoj ulici, uz čije je programe za 56 godina, koliko radi, odrastalo na stotine hiljada mališana, juče je predstavio idejno rešenje za uređenje male sale, poznatije kao Crvena koja je već dve decenije zatvorena. Obnova je nedavno počela, gradska i lokalna uprava, kao i sam centar obezbediće deo novca, a tvorci projekta nadaju se da će im u pomoć priskočiti i brojni donatori.
Planom koji je prikazan predviđeno je da prvo bude kompletno urađena mala sala površine 200 metara kvadratnih, što je identično veličini bine u velikoj dvorani. Ogroman prostor koji trenutno "nije siguran ni za magacin", tvrdi Zoran Ristić, arhitekta, trudom i radom može postati višenamenski. Tu bi mogle da se održavaju generalne probe, ali i pozorišne predstave, koncerti počev od manjih ansambala do horova sa 40 članova, različite tribine, predavanja, konferencije. Imaće 130 "teleskopskih" sedišta, u sedam redova, koji se poput fioka mogu spakovati. Bina od 148 metara kvadratnih, dovoljno velika da se na nju postave praktikabli za hor ili pista za modnu reviju, biće sastavljena od četvrtastih akustičnih panoa, a fuge između njih moći će da menjaju boju.
Procenjeno je da je za sređivanje Crvene sale potrebno oko 25 miliona dinara. Ideja o preuređenju kompletnog zdanja u Takovskoj ulici već je pretočena na papir, a velika dvorana izgledaće futuristički.
Da bi se zdanju vratila osnovna namena, a dok obnavljanje i opremanje ne bude završeno, dečje programe, kao i do sada, DKC će organizovati u školama i vrtićima ili gostujući u salama kulturnih ustanova i u teatrima na otvorenom.

Vodosnabdevanje u Grockoj

Gradski zavod za javno zdravlje i Poljoprivredni fakultet prestaviće u ponedeljak 9. februara u velikoj Sali opštine Grocka Studiju postojećeg stanja vodosnadbevanja gradskih opština Grocka, Sopot, Mladenovac, Lazarevac i Obrenovac kao i analizu mogućnosti za njihovo priključenje na beogradski vodovodni sistem. Pored vodosnadbevanja predstaviće se i mogućnost uređenja sliva reke Bolečice. Svi koji žele mogu da prisustvuju predstavljanju ove studije.

Stanje na putevima

Prema podacima kojima raspolaže OC AMSS, povoljne vremenske prilike omogućavaju nesmetano obavljanje saobraćaja, po suvim kolovozima i uz dobru vidljivost, na svim putnim pravcima u nižim predelima Srbije.
Na prilazima zimskim turističkim centrima, kao i na regionalnim putevima 3. prioriteta, ima od 1 do 3 cm zaostalog snega na kolovozima, zbog čega vozila moraju obavezno da imaju zimsku opremu.
Za kamione sa prikolicom i šlepere zabranjen je saobraćaj na svim prilazima Kopaoniku, Goču, preko Golije, na Vlasini, na putevima koji vode ka Babinom zubu na Staroj planini i na regionalnim putevima u višim predelima područja Ivanjice. Za ostale kategorije vozila, na navedenim putnim pravcima neophodna je upotreba zimske opreme.
Putari skreću pažnju na veliki broj veoma opasnih oštećenja i deformacija na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da voze brzinom koja će im omogućiti da na vreme preduzmu odgovarajuće mere kako bi izbegli oštećenja i deformacije na kolovozu, a time i moguće teže posledice po sebe i ostale učesnike u saobraćaju, kao i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena vertikalna saobraćajna signalizacija.
U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku i Grdeličku klisuru.
Saobraćaj je umerenog inteziteta na svim magistralnim i važnijim regionalnim putevima, dok je na prilazima većim gradskim sredinama pojačan i obavlja se nešto usporenije. Sa prvim popodnevnim satima, zbog predstojećeg vikenda i povoljnih vremenskih uslova, moguć je i nešto pojačan intenzitet saobraćaja.

Vesti za 06.02.2009.

Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom poziva sve članice da priznaju nezavisnost Kosova.
Ministarstvo rada i socijalne politike saopštilo je da se Dan državnosti Srbije praznuje u nedelju, 15. februara. Neće se raditi ni u ponedeljak, 16. februara.
Prve analize "Aptamil 1" mlečne formule za bebe pokazuju da fizičko-hemijska i mikrobiološka svojstva ispitivanog uzorka ne odstupaju od propisanih normi, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije. Konačno mišljenje o ispitivanom uzorku biće dostupno nakon završetka analiza, koje su još u toku.
Vlada Republike Srbije juče proglasila poznatu beogradsku knjižaru Geca Kon u Knez Mihailovoj ulici kulturnim dobrom.
Koncertom flamenko gitariste Visentea Amiga sutra u Sava centru počinje Gitar Art Fest.
Srpska teniserka Jelena Janković igraće umesto povređene Ruskinje Marije Šarapove na turniru u Parizu naredne sedmice.
Jučerašnjim žrebom odlučeno je da mlada fudbalska reprezentacija Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2011. u Danskoj igra u Sedmoj grupi zajedno sa selekcijama Hrvatske, Norveške, Slovačke i Kipra.
Kupovni kurs evra 91.68 prodajni 92.23 dinara.
Najviša temperatura danas 17 stepeni.

Kursna lista za 06.02.2009.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

91,68

92,23

Švajcarska

61,18

61,55

Velika Britanija

104,86

105,49

SAD

71,71

72,15