Friday, February 6, 2009

Crvena sala za decu

Tim Dečjeg kulturnog centra u Takovskoj ulici, uz čije je programe za 56 godina, koliko radi, odrastalo na stotine hiljada mališana, juče je predstavio idejno rešenje za uređenje male sale, poznatije kao Crvena koja je već dve decenije zatvorena. Obnova je nedavno počela, gradska i lokalna uprava, kao i sam centar obezbediće deo novca, a tvorci projekta nadaju se da će im u pomoć priskočiti i brojni donatori.
Planom koji je prikazan predviđeno je da prvo bude kompletno urađena mala sala površine 200 metara kvadratnih, što je identično veličini bine u velikoj dvorani. Ogroman prostor koji trenutno "nije siguran ni za magacin", tvrdi Zoran Ristić, arhitekta, trudom i radom može postati višenamenski. Tu bi mogle da se održavaju generalne probe, ali i pozorišne predstave, koncerti počev od manjih ansambala do horova sa 40 članova, različite tribine, predavanja, konferencije. Imaće 130 "teleskopskih" sedišta, u sedam redova, koji se poput fioka mogu spakovati. Bina od 148 metara kvadratnih, dovoljno velika da se na nju postave praktikabli za hor ili pista za modnu reviju, biće sastavljena od četvrtastih akustičnih panoa, a fuge između njih moći će da menjaju boju.
Procenjeno je da je za sređivanje Crvene sale potrebno oko 25 miliona dinara. Ideja o preuređenju kompletnog zdanja u Takovskoj ulici već je pretočena na papir, a velika dvorana izgledaće futuristički.
Da bi se zdanju vratila osnovna namena, a dok obnavljanje i opremanje ne bude završeno, dečje programe, kao i do sada, DKC će organizovati u školama i vrtićima ili gostujući u salama kulturnih ustanova i u teatrima na otvorenom.

No comments:

Post a Comment