Tuesday, March 16, 2010

Kursna lista 16.03.

Zvanični srednji kurs evra:  99.84 dinara.


 

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

E M U

99,54

100,14

Švajcarska

68,54

68,95

Velika Britanija

109,39

110,05

SAD

72,65

73,09

Vesti 16.03.

"Putevi Srbije" i austrijska građevinska firma Štrabag potpisali su ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji mosta Gazela. Dugoočekivana obnova ovog mosta počeće najverovatnije već sledeće nedelje i odvijaće se u četiri faze u naredna 22 meseca, kaže Zoran Drobnjak iz Puteva Srbije.


 

Školske 2010/11. godine besplatne udžbenike u Beogradu će, pored djaka prvog i drugog razreda, poklon Ministarstvo prosvete, dobiti i učenici petog razreda, izjavio gradski sekretar za obrazovanje Vladimir Todić.


 

Reditelj Miroslav Momčilović dobitnik je nagrade za režiju, na 14. Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji, za film "Čekaj me, ja sigurno neću doći".


 

Mjuzikl "Mapet", u čast 40. "rodjendana" čuvenih lutaka iz istoimene televizijske serije, biće premijerno izveden 18. marta u Studentskom kulturnom centru, po scenariju i u režiji Mikija Milutinovića.


 

Novak Đoković i Jelena Janković plasirali su se u osminu finala ATP turnira u Indijan Velsu posle pobeda nad Nemcem Filipom Kolšrajberom sa 2:1. i Italijankom Sarom Erani sa 2:1.


 

Košarkaši Partizana su posle teške borbe i produžetka savladali Bosnu u gostima rezultatom 86:84 u meču 19. kola NLB lige.


 

Zvanični srednji kurs evra:  99.84 dinara.


 

Danas promenljivo oblačno, moguća je i kiša. Maksimalna temperatura 11 stepeni.

Stanje na putevima 16.03.

Prema podacima kojima raspolaže OC AMSS, u većem delu Srbije preovladjuje pretežno vedro vreme bez padavina. U nižim predelima, na putevima prvog i drugog prioriteta, vozače očekuju pretežno suvi do mestimično vlažni kolovozi. Na putevima u planinskim predelima, kao i na putevima koji vode ka zimskim turističkim centrima, ima snega na kolovozu visine do 5 cm, zbog čega je obavezna upotreba zimske opreme. Bez zimske opreme se ne može ni na regionalnim putevima u višim predelima Ivanjice, Raške, Sjenice i Novog Pazara. Vozačima savetujemo da budu veoma oprezni i da brzinu vozila prilagode uslovima na putu.

 Saobraćaj je umerenog intenziteta na važnijim i frekfentnijim putnim pravcima, a pojačan je u zonama većih gradskih sredina.

Na putevima trasiranim kroz klisure i useke, odnosno duž nestabilnih kamenih kosina, učestala je pojava odrona, a posebnu opreznost savetujemo na Đerdapskoj magistrali, kroz Ovčarsko-kablarsku, Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru, na magistralnim putevima M-8, M-24, , M-2 i M-22/3, na regionalnim putevima u višim predelima područja Ivanjice, kao i na regionalnom putu R-247. Ekipe putara su neprestano na terenu.

Aktuelna su i klizišta na magistralnim putevima M-5, deonica Sušica–Vardište, kod Mokre Gore, i M-19.1, deonica Volujac-Kadinjača, gde je kolovoz sužen, pa se saobraćaj obavlja jednom kolovoznom trakom, uz naizmenično propuštanje vozila. Na magistralnom putu M-5, deonica Požega-Užice, u Uzićima, kod skretanja za Zlakusu, zbog klizišta se saobraćaj obavlja usporeno, jednom kolovoznom trakom, uz naizmenično propuštanje vozila.

Putari upozoravaju i na pojavu tzv. "udarnih rupa", na većini putnih pravaca u našoj zemlji, što je karakteristično za ovakve vremenske prilike. Putari saniraju ova oštećenja kad god to vremenske prilike dozvole.

Na mostu "GAZELA", a prema obaveštenju Javnog preduzeća Putevi Srbije, i dalje su na snazi sledeće izmene u režimu obavljanja saobraćaja preko mosta:

U smeru od Beograda ka Novom Beogradu zabranjen je saobraćaj za sva teretna vozila preko 3,5 tone nosivosti.

sva teretna vozila, preko 3,5 tone nosivosti, koja iz pravca Niša idu prema Novom Beogradu, preusmeravaju se u Bubanj Potoku na obilazni put oko Beograda, ka mostu preko Save kod Ostružnice i dalje do uključenja na AP E-70, između petlji Dobanovci i Aerodrom "Nikola Tesla".

takođe, i sva teretna vozila, nosivosti preko 3,5 tone, koja iz Beograda i okoline, kao i iz Banata, idu ka Novom Beogradu, Novom Sadu ili Sremskoj Mitrovici, preusmeravaju se na most preko Save kod Ostružnice, na obilaznicu i AP E-70.

neophodno je da vozači poštuju i ograničenje brzine dok se kreću preko mosta i postavljenu saobraćajnu signalizaciju, te da budu tolerantni i strpljivi, zbog mogućih zastoja u obavljanju saobraćaja preko mosta.