Tuesday, January 20, 2009

Mini koncert RIblje čorbe

Lutka sa naslovne strane :


Pravila,pravila:


Pogledaj dom svoj, anđele:


Kad sam bio mlad:

Merima na “Monteviziji”

Folk pevačica Merima Njegomir i pobednik "Pjesme Mediterana 2008" Ivan Čanović prijavili su se na konkurs za crnogorskog predstavnika za "Evrosong 2009".
Ovaj pop-folk duet već je snimio i pesmu "Kad bi dao bog", kojom kokurišu na ovogodišnjoj "Monteviziji".
Merima kaže je ovo za nju još jedan muzički izazov i da bi joj bila čast da predstavlja Crnu Goru na takmičenju u Moskvi.
- Dobila sam ponudu da pevam sa Ivanom Čanovićem, pevačem izuzetnih glasovnih mogućnosti, koji iza sebe ima pobedu na festivalu u Budvi, i posle preslušavanja pesme nisam se dvoumila nijednog trenutka. Pesma je etnopop, a ta mešavina žanrova je svetski trend - kaže folk pevačica i dodaje da veruje u pesmu koju će izvesti, ali da ne može unapred reći kolike su im šanse za uspeh.
- Pobednika u Crnoj Gori odlučuje stručni žiri, koji još nije oformljen. Iz Srbije me niko nije zvao, a smatram da nije ništa čudno ako bih predstavljala Crnu Goru. I Selin Dion je, iako Kanađanka, predstavljala Švajcarsku i pobedila. I mnogi fudbaleri igraju za druge zemlje, pa to nije nikakav problem. Što se tiče žanra koji izvodim, mogu da kažem da se pesme dele na dobre i loše, isto kao i pevači. I mi smo pre dve godine imali na "Beoviziji" Anu Bekutu i Miru Škorić, pa zašto se ne bih i ja oprobala u tom izazovu - zaključuje Merima.
Ono što se već sada može pretpostaviti je da Merima neće biti u gorem položaju od ostalih takmičara zbog folk opredeljenja jer je već godinama jedna od omiljenih pevačica crnogorskog premijera Mila Đukanovića, a i njena pesma "Ivanova korita" nosi epitet nezvanične himne Crne Gore.

Na današnji dan, 20.01.2009.

1265. Prvi put sazvan parlament Engleske.
1667. Završen trinaestogodišnji rat Rusije i Poljske, koji je izbio kada su pobunjeni ukrajinski kozaci priznali vrhovnu vlast ruskog cara.

1841. Završen Prvi opijumski rat Velike Britanije i Kine.

1887. SAD i Havaji sklopili ugovor po kom su Amerikanci dobili pravo da Perl Harbur koriste kao pomorsku bazu.

1921. Umro srpski vojvoda Živojin Mišić, vojskovođa, pisac i profesor na Vojnoj akademiji.

1936. Umro Džordž V, britanski kralj od 1911.

1961. Džon Kenedi u 43. godini inaugurisan za predsednika SAD, kao najmlađi šef države u istoriji SAD.

1981. Ronald Regan u 70. godini preuzeo dužnost šefa države, postavši najstariji predsednik u istoriji SAD.
1984. Umro američki sportista i filmski glumac Džoni Vajsmiler, prvi čovek koji je preplivao 100 metara za manje od minuta, tumač naslovne uloge u nizu filmova o Tarzanu. Osvojio tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1924. i dve 1928.




1993. Umrla američka glumica holandskog porekla Odri Hepbern, dobitnica Oskara za film "Praznik u Rimu", ambasadorka dobre volje UNICEF-a.

2000. U Ankari, prvi put od 1962, sastali se ministri inostranih poslova Grčke i Turske.

2005. Vrhovni sud Ukrajine potvrdio pobedu Viktora Juščenka na ponovljenim predsedničkim izborima.

Danas je Sveti Jovan

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik Sabora svetog Jovana Krstitelja. Praznik je posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordanu i prethodno najavio njegov dolazak krštvavajući i okupljajući nove vernike oko potonje hrišćanske crkve.
Sabor svetog Jovana slavi se dan po Bogojavljenju kada se crkva seća Hristovog krštenja i zasluga Krsitelja i Preteče koji je pripremao narod za novu veru pozivajući na pokajanje.
Ovaj praznik, posvećen najbližem saradniku i bliskom rođaku Isusa Hrista, za koji se vezuje početak misije Spasitelja i početak hrišćanske propovedi, slavi se i u pravoslavnim domovina kao jedna od najčešćih srpskih slava.
Sveti Jovan je uzor poštenja i pravdoljublja, a u srpskom pravoslavlju poštuje se običaj bratimljenja "po Bogu i svetom Jovanu".

Bolivud u Srbiji?

Ministar kulture Nebojša Bradić i ambasador Indije u Srbiji Adžej Svarup potpisali su u Ministarstvu kulture Program srpsko-indijske kulturne saradnje u naredne tri godine. Programom su obuhvaćeni svi oblici saradnje u oblasti kulture, neposredna saradnja institucija, razmena u oblasti muzike, pozorišta, vizuelnih umetnosti, književnosti, prevodilaštva i izdavačke delatnosti, saradnja biblioteka, arhiva, institucija za zaštitu kulturnog nasleđa, radiodifuznih emitera, novinskih agencija... "Verujem da će ovaj program ojačati veze između dve zemlje, omogućiti novim generacijama umetnika da se bolje i sadržajnije povezuju i da zajednički sarađuju u korist nečeg što će tek biti doprinos budućem vremenu", rekao je Bradić.


Prema ministrovoj oceni, glomazni nasleđeni sporazumi o saradnji obuhvataju različite oblasti i ponekad su prepreka da se ostvari bolja saradnja, a tako je bilo i s Indijom, s kojom je još 2002. godine potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i sporta. "Kultura nigde nije sporna, mi ćemo u narednom periodu inicirati vezu između srodnih ministarstava, što će označiti novu dimeziju međunarodne saradnje poput ove s prijateljskom Indijom", kazao je ministar, a ambasador Svarup je istakao da su Indija i Srbija vezane jakim sponama prijateljstva.
– Kultura će kao i dosad imati veliku ulogu u bližem povezivanju Srba i Indijaca, a ovaj konkretni, vremenski zadati program omogućiće da razmena i saradnja između naših kulturnih institucija bude organizovanija i usredsređenija – kazao je ambasador. Program saradnje omogućiće učešće ansambala, umetnika i solista iz obe zemlje na međunarodnim festivalima i manifestacijama u oblasti muzike, plesa, pozorišta i filma. Razmenjivaće se izložbe, pojačati povezivanje pisaca, saradnja biblioteka, arhiva...

Virus gripa A

Virus gripa tipa A prisutan je u Beogradu ali u slabijem intenzitetu, potvrdio je doktor Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje.
- Porast obolelih se očekuje krajem januara. Grip tipa A je ozbiljniji i svi simptomi su izraženiji, a javlja se i visoka temperatura - kaže Kon.
On ističe da je vakcinacija jedina preventivna mera protiv gripa.
- Čajevi, utopljavanje i ostalo su samo pomoć. Za vakcinaciju nikada nije kasno, čak ni usred epidemije. U domovima zdravlja ima još oko 15.000 vakcina, a naručen je novi kontingent - naglasio je dr Kon.


Lekari kao prirodna lekovita sredstva navode i beli luk i med koji je prirodni antibiotik. Sitno iseckani beli luk se može koristiti kao dodatak supama, povrću, umacima i salatama, u obliku tinkture i čaja, a preporučljivo je da se uzima po jedan češanj tri puta dnevno. Oni kojima njegov miris i ukus smetaju, mogu koristiti kapsule belog luka. Propolis deluje na mnoge mikroorganizme, regeneriše tkivo i ublažava bol. Med, između ostalog, sadrži aminokiseline, minerale i vitamine A, B i C pa deluje kod oslabljenog imuniteta, respiratornih infekcija i kožnih bolesti.

Kursna lista za 20.01.2009.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,04

94,6

Švajcarska

63,59

63,97

Velika Britanija

103,03

103,65

SAD

72,25

72,69

Vesti za 20.01.2009.

Šefovi "Gasproma" i "Naftogasa" juče su, u prisustvu Putina i premijerke Ukrajine Julije Timošenko, potpisali ugovor o kupoprodaji ruskog gasa za period od 2009. do 2019. godine.

Danas u podne po lokalnom vremenu, Sjedinjene Američke Države će po prvi put u istoriji dobiti predsednika afroameričkog porekla, Baraka Obamu.

Porodilje iz Beograda primaće punu platu dok su na bolovanju, jer će Beograd dotirati deo naknade, najavio je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

U tradicionalnom plivanju za Časni krst, na Bogojavljenje, juče je na Adi Ciganliji pobedio Beograđanin Marko Tomašević, dok je prvi do krsta u Zemunu doplivao Igor Cicović.

U Pozorištu na Terazijama danas počinju probe za novu verziju popularnog mjuzikla "Briljantin", u režiji Mihaila Vukobratovića. Glavne uloge igraju i pevaju Ivana Popović i Žarko Stepanov.

Srpski rukometaši izgubili od Brazila rezultatom 32:30.

Kupovni kurs evra 94.04 prodajni 94.6 dinara

Najviša temperatura danas 15 stepeni.