Tuesday, January 20, 2009

Bolivud u Srbiji?

Ministar kulture Nebojša Bradić i ambasador Indije u Srbiji Adžej Svarup potpisali su u Ministarstvu kulture Program srpsko-indijske kulturne saradnje u naredne tri godine. Programom su obuhvaćeni svi oblici saradnje u oblasti kulture, neposredna saradnja institucija, razmena u oblasti muzike, pozorišta, vizuelnih umetnosti, književnosti, prevodilaštva i izdavačke delatnosti, saradnja biblioteka, arhiva, institucija za zaštitu kulturnog nasleđa, radiodifuznih emitera, novinskih agencija... "Verujem da će ovaj program ojačati veze između dve zemlje, omogućiti novim generacijama umetnika da se bolje i sadržajnije povezuju i da zajednički sarađuju u korist nečeg što će tek biti doprinos budućem vremenu", rekao je Bradić.


Prema ministrovoj oceni, glomazni nasleđeni sporazumi o saradnji obuhvataju različite oblasti i ponekad su prepreka da se ostvari bolja saradnja, a tako je bilo i s Indijom, s kojom je još 2002. godine potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i sporta. "Kultura nigde nije sporna, mi ćemo u narednom periodu inicirati vezu između srodnih ministarstava, što će označiti novu dimeziju međunarodne saradnje poput ove s prijateljskom Indijom", kazao je ministar, a ambasador Svarup je istakao da su Indija i Srbija vezane jakim sponama prijateljstva.
– Kultura će kao i dosad imati veliku ulogu u bližem povezivanju Srba i Indijaca, a ovaj konkretni, vremenski zadati program omogućiće da razmena i saradnja između naših kulturnih institucija bude organizovanija i usredsređenija – kazao je ambasador. Program saradnje omogućiće učešće ansambala, umetnika i solista iz obe zemlje na međunarodnim festivalima i manifestacijama u oblasti muzike, plesa, pozorišta i filma. Razmenjivaće se izložbe, pojačati povezivanje pisaca, saradnja biblioteka, arhiva...

No comments:

Post a Comment