Monday, December 15, 2008

Stipendije najboljim studentima

Gradska opština Grocka pokrenula je inicijativu da studenti svih univerziteta u Srbiji koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Grocka dobiju stipendiju od opštine ako imaju prosek veći od 9,OO.Svi studenti koji ispunjavaju uslove mogu da se prijave svakog radnog dana od 9 do 15 časova. Osoba za kontakt je Radomir Tanasijevic, broj telefona 8501-413 lokal 213 ili mejlom radomir.tanasijevic@grocka.org.yu. Rok za prijavu je 26. decembar 2008.

Klizalište na Adi Ciganliji


Gradska uprava saopštila da će na prostoru rukometnog terena na Adi Ciganliji ove nedelje biti otvoreno besplatno klizalište. Prostiraće se na površini od 800 kvadrata, a tokom zimskog raspusta služiće i kao pozornica za niz zabavnih programa, uz učešće poznatih glumaca, sportista i animatora. JP "Ada Ciganlija" organizovaće besplatne časove klizanja

Na današnji dan, 15.12.2008.

37. Rođen rimski car Neron.

1806. Francuske trupe pod komandom Napoleona Bonaparte ušle u Varšavu.

1890. Ubijen poglavica indijanskog plemena Sijuks Tatanka Ijotake, Bik Koji Sedi, koji je predvodio indijanska plemena u bici kod Litl big horna 1876, protiv američke VII konjičke divizije, pod komandom Džordža Kastera.

1914. Oslobađanjem Beograda u Prvom svetskom ratu završena Kolubarska bitka.

1965. Svemirski brodovi SAD Džemini 6 i Džemini 7 prvi napravili kosmički susret i izveli dve kružne putanje leteći jedan pored drugog.

1966. Umro američki režiser Volt Dizni, autor stripova, filmski animator i producent, tvorac modernog crtanog filma, dobitnik 29 Oskara. Put ka slavi krajem dvadesetih godina XX veka otvorio mu lik Mikija Mausa. Diznijev studio radi i danas.

1970. Sovjetski vasionski brod Venera 7 spustio se na Veneru i počeo da šalje signale.

1996. Pod snažnim pritiskom svakodnevnih protesta građana zbog falsifikovanja izbornih rezultata, opštinski sud u Nišu potvrdio pobedu opozicione koalicije Zajedno u drugom krugu izbora za lokalne organe 17. novembra 1996.

2001. Krivi toranj u Pizi, u Italiji, ponovo otvoren za posetioce, posle 12 godina, koliko je trajala sanacija.

2002. Posmatrači Ujedinjenih nacija zvanično okončali misiju na Prevlaci, započetu u martu 1992, i predali vlastima Hrvatske kontrolu nad tim poluostrvom.

2005. U Iraku su održani prvi slobodni parlamentarni izbori od pada Sadama Huseina, 2003. godine.

Kusna lista za 15.12.2008.




















Evro

87,2990

87,8244

Švajcarski franak

55,2736

55,6062

Britanska funta

97,1501

97,7347

Američki dolar

64,7187

65,1081

Izložba nakita




16. decembra u 18:00 sati - otvaranje izložbe nakita Gorana Kralja i Moce Jeremića i studentskih crteža malog formata uz nastup etno odseka muzičke škole "Kosta Manojlović" iz Smederav i Etno muzičke grupe Centra za kulturu Grocka.
Izložbu možete posetiti do 15. januara 2009. u Centru za kulturu Grocka, Majevička 9.

Petarde među đacima


Uglavnom nesvesni povreda koje mogu zadobiti, školarcima je bacanje petardi glavna novogodišnja zanimacija. Nekima je zanimljivo kako pirotehnička sredstva pucaju, drugima da posmatraju reakciju uplašenih prolaznika, dok ima i onih kojima je to način da pokažu koliko su hrabri. Nažalost zbog ove opasne i zakonom zabranjene "igre" veliki broj dece praznike provede u bolnici.

Anketa koju Beogradski ekološki centar sprovodi među učenicima sedmog i osmog razreda pokazala je da 95 odsto učenika smatra da je upotreba petardi bezbedna. Kako bi smanjili upotrebu pirotehničkih sredstava, u školama su još prve nedelje decembra upozorili đake da će svaka upotreba petardi biti strogo kažnjavana.
- Pročitali smo obaveštenje svim učenicima i rekli da je upotreba petardi u školi i školskom dvorištu strogo zabranjena. Takođe, zamolili smo i policijsku patrolu u blizini da više pažnje obrate na dilere. Primetili smo da ih mnogo više ima u blizini škola nego na pijacama, gde zbog čestih inspekcijskih kontrola rade mnogo teže. Deci držimo predavanja i stalno ih upozoravamo da zbog gluposti mogu da zadobiju teške povrede. Pre dve godine desilo se da su đaci u Leštanama pronašli neku staru ekspolozivnu napravu i doneli je u školsko dvorište gde je i pukla. Na svu sreću niko nije povređen, a uništena je samo jakna koja je izgorela - kaže Radivoje Miljić, direktor Osnovne škole "Aleksa Šantić" i dodaje da se nedovoljno pažnje posvećuje prevenciji.
Međutim, lekare zabrinjava to što deca sve češće koriste razna pirotehnička sredstva da bi se dokazali pred društvom. Upravo tada se i povređuju.
- Statistika pokazuje da se najčešće povređuju deca od 12 do 14 godina i to češće dečaci nego devojčice. Uglavnom su to razne opekotine prstiju, očiju i lica, a mogu nastati i blaži deformiteti. Najopasnije su povrede oka ili usne duplje. Poslednjih godina dečaci pale petarde u ustima da bi pokazali koliko su hrabri. Naravno, da se dešava da je ne pljunu na vreme pa im pukne u usnoj dupli. Zatim, ubacuju ih u staklene flaše da bi eksplozija bila jača. Međutim, postoji rizik da staklo pukne, a povrede mogu biti jako ozbiljne - objašnjava pedijatar Milica Todorov.

Vesti za 15.12.2008.

Od danas mleko nekih proizvođača i do deset odsto jeftinije, pri čemu će neke mlekare trajno sniziti cene, a neke će o tome odlučiti tek posle praznika.

Gradonačelnik Dragan Đilas najavio je da će delegacija iz Rusije doći u Beograd krajem decembra kako bi razmotrila mogućnosti za izgradnju metroa, kao i za nabavku vozila za gradski saobraćaj i izvoz hrane u Moskvu

Direktorka Turističke organizacije Beograda (TOB) Jasna Dimitrijević ocenila je da će u Beogradu za doček Nove godine biti najmanje 10.000 stranih turista.

Pred koncert 17. decembra u Sava centru, Darko Rundek najavljuje mogućnost okupljanja "Haustora" za 30-godišnjicu benda.

Počelo snimanje "Medenog meseca" Gorana Paskaljevića, prvog filma u kome sarađuju srpski i albanski sineasti.

Srpski plivač Milorad Čavić osvojio je srebrnu medalju na 50m delfin, na Evropskom prvenstvu u malim bazenima u Rijeci.

Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je u prijateljskom susretu u Antaliji od selekcije Poljske rezultatom 0:1

Kupovni kurs evra 87.3 prodajni 87.82

Temperatura 5 najviša dnevna 9