Monday, December 15, 2008

Petarde među đacima


Uglavnom nesvesni povreda koje mogu zadobiti, školarcima je bacanje petardi glavna novogodišnja zanimacija. Nekima je zanimljivo kako pirotehnička sredstva pucaju, drugima da posmatraju reakciju uplašenih prolaznika, dok ima i onih kojima je to način da pokažu koliko su hrabri. Nažalost zbog ove opasne i zakonom zabranjene "igre" veliki broj dece praznike provede u bolnici.

Anketa koju Beogradski ekološki centar sprovodi među učenicima sedmog i osmog razreda pokazala je da 95 odsto učenika smatra da je upotreba petardi bezbedna. Kako bi smanjili upotrebu pirotehničkih sredstava, u školama su još prve nedelje decembra upozorili đake da će svaka upotreba petardi biti strogo kažnjavana.
- Pročitali smo obaveštenje svim učenicima i rekli da je upotreba petardi u školi i školskom dvorištu strogo zabranjena. Takođe, zamolili smo i policijsku patrolu u blizini da više pažnje obrate na dilere. Primetili smo da ih mnogo više ima u blizini škola nego na pijacama, gde zbog čestih inspekcijskih kontrola rade mnogo teže. Deci držimo predavanja i stalno ih upozoravamo da zbog gluposti mogu da zadobiju teške povrede. Pre dve godine desilo se da su đaci u Leštanama pronašli neku staru ekspolozivnu napravu i doneli je u školsko dvorište gde je i pukla. Na svu sreću niko nije povređen, a uništena je samo jakna koja je izgorela - kaže Radivoje Miljić, direktor Osnovne škole "Aleksa Šantić" i dodaje da se nedovoljno pažnje posvećuje prevenciji.
Međutim, lekare zabrinjava to što deca sve češće koriste razna pirotehnička sredstva da bi se dokazali pred društvom. Upravo tada se i povređuju.
- Statistika pokazuje da se najčešće povređuju deca od 12 do 14 godina i to češće dečaci nego devojčice. Uglavnom su to razne opekotine prstiju, očiju i lica, a mogu nastati i blaži deformiteti. Najopasnije su povrede oka ili usne duplje. Poslednjih godina dečaci pale petarde u ustima da bi pokazali koliko su hrabri. Naravno, da se dešava da je ne pljunu na vreme pa im pukne u usnoj dupli. Zatim, ubacuju ih u staklene flaše da bi eksplozija bila jača. Međutim, postoji rizik da staklo pukne, a povrede mogu biti jako ozbiljne - objašnjava pedijatar Milica Todorov.

No comments:

Post a Comment