Thursday, June 25, 2009

Plavi Orkestar

Sredinom osamdesetih godina Plavi orkestar se nametnuo kao najveća tinejdžerska atrakcija u SFRJ. Udarnu postavu grupe činili su Saša Lošić Loša, pevač i autor većine materijala, gitarista Mladen Pavičić Pava i braća blizanci basista Samir Ćeramida Cera i bubnjar Admir Ćeramida Cera II.

Saša Lošić (rođen 1964.) je kao gimnazijalac 1981. godine osnovao sastav Ševin orkestar. Sledeće godine grupa menja ime u Plavi orkestar.
Pred leto 1983. godine postava se dolaskom basiste Samira Ćeramide konačno ustaljuje.. Na koncertu u sarajevskom klubu Trasa čuo ih je Bata Vranješević iz Laboratorije zvuka, shvatio je kakav diskografski potencijal u njima leži i pozvao ih je u Beograd na probno snimanje. U studiju Enca Lesića za tri dana su snimili pesme "Soldatski bal", "Goodbye Teens" i "Suada". Planirali su ih za maksi singl ili eventualno debi album. Do toga nije došlo jer je većina članova otišla na odsluženje vojnog roka.
Početkom 1985. godine krenuli su u snimanje albuma "Soldatski bal". Kao gosti pojavili su se dramaturg Jovan Ćirilov i slikar i publicista Dragoš Kalajić (pevali prateće vokale u pesmi "Bolje biti pijan rfego star"), interpretatorka narodne muzike Nada Obrić (duet u pesmi "Šta će nama šoferima kuća"), Aki Rahimovski, Jura Stublić, Peđa D'Boy (u pesmi "Stambol, Pešta, Bečlija"). Posebna pažnja posvećena je omotu koji je urađen kao rekonstrukcija čuvenog albuma Beatlesa "Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band".
Pojava debi albuma u proleće 1985. godine izazvala je pravu tinejdžersku histeriju, nezapamćenu u dotadašnjoj pop muzici. Već u septembru Jugoton je objavio da je prodato 300 000 primeraka ploče. "Soldatski bal" je postao najtiražnija debi ploča u domaćoj diskografiji.
Drugi album "Smrt fašizmu" snimaju opet u Zagrebu. Kao gosti učestvuju violinista Jovan Kolundžija, Alfi Kabiljo, Usnija Redžepova, i drugi.
Na novoj ploči Plavi orkestar promoviše takozvani nju partizans pravac (termin izmislio Goran Bregović) i koncepciju jugoslovenstva. Grupa učestvuje na večeri rodoljubivih pesama Zagreb fešta, koje je održano pod naslovom "Živi sretna u slobodi" gde su svirali pesmu "U Jevrema slika ta". Zbog nekih, prilično rogobatnih stihova u pesmama "Fa fa fašista nemoj biti ti (jerbo ću te ja, draga ubiti)" i "Puteru puteru" na grupu se svalila čitava lavina napada od strane rock kritičara i kolega. Udaljivši se od stila debi ploče, doživeli su i kod publike drastičan pad popularnosti i tek su u pesmama "Sava tiho teče" i "Kad si sam druže moj" zadržali fokus na tinejdžere.

Početkom 1988. godine odlaze na turneju po SSSR, u Moskvi sviraju osam koncerata, u Volgogradu isto toliko. Godine 1989. odlaze u Tursku na festival Česme 89 gde su svirali i kao predgrupa američkoj pevačici Čaki Kan. Zatim su učestvovali na festivalu u poljskom gradu Sopotu.

LP "Sunce na prozoru" objavljuju juna 1989. godine i njime pokušavaju da vrate smirenije emocije. Svoj put do publike probila je pesma "Kaja", napravili su i obradu pesme "Let The Sunshine In" iz hipi rock opere "Kosa". U prepevu, pesma se zove "Daj nam sunca", a upotrebljen je tekst iz pozorišne postavke "Kose" Ateljea 212. Gostujući muzičari bili su gitarista Marjan Brkić (ex Prljavo kazalište i Parni valjak) i klavijaturista Duško Mandić (ex Novi fosili).

U proleće 1991. objavljuju poslednji album "Simpatija" i to za sarajevski Diskoton. Loša je opet bio autor svih pesama, sem što je "Rješih da se ženim" komponovao sa Marjanom Brkićem. Na ploči je još gostovao Sedak Benčić koji je svirao klarinet. Na albumu se našla obrada starog hita grupe The Mamas and Papas "California Dreamin" koja u naslovu nosi citat partizanske "Ljubi se istok i zapad, ljubi se sjever i jug". U pesmi "Ritam kiše" korišćen je muzički citat stare "Rhvthm Of The Rain" iz šezdesetih godina, dok se "Sačuvaj zadnji ples za mene", samo u naslovu referiše na taj stari hit. Avgusta 1991. godine, u vreme kada su sukobi u Jugoslaviji već počeli, Plavi orkestar kreće na turneju u okviru koje su planirali da odsviraju sto dvadeset koncerata. Od toga su ostvarili samo nastupe u Srbiji, Makedoniji i Bosni. Svirke u Hrvatskoj i Sloveniji otkazane su zbog rata. U to vreme često nastupaju na mirovnim koncertima u Sarajevu, Konjicu, Mostaru, Banja Luci, Trebinju.

U jesen 1997. godine Lošić i braća Ćeramida su pristupili realizaciji povratničke ploče pod radnim naslovom "Rapsodija u plavom".
Očekujemo novi povratnički album u toku ove godine.

Na današnji dan

1847. Oslobođeni robovi iz SAD, osnivači Liberije, proglasili tu afričku državu nezavisnom republikom. Na isti dan 1862. Liberiju priznale i SAD.

1867. Amerikanac Lisjen Smit iz Ohaja patentirao bodljikavu žicu.

1876. U bici kod Litl Big Horna indijansko pleme Sijuks, pod komandom poglavice Ludog Konja, pobedilo jedinicu VII konjičke divizije generala Džordža Armstronga Kastera.

1903. Rođen engleski pisac Erik Artur Bler, poznat kao Džordž Orvel.

1925. U Užice stigao prvi voz, nazvan Ćira. Prestao da saobraća 1974, po ukidanju pruge uskog koloseka.

1950. Napadom severnokorejskih trupa na Južnu Koreju počeo Korejski rat.

1959. SSSR predložio uspostavljanje denuklearizovane zone na Balkanskom poluostrvu i u Jadranskom moru.

1966. Jugoslavija i Vatikan obnovili diplomatske odnose.

1991. Slovenija i Hrvatska proglasile nezavisnost od SFRJ.

1993. Kim Kembel postala prva žena na čelu Vlade Kanade.

1997. Umro francuski okeanograf Žak-Iv Kusto.

2003. SAD zamrzle finansijsku imovinu 55 bivših zvaničnika Iraka, uključujući lidera te zemlje Sadama Huseina.

Humanitarni turnir

Nataša Bekvalac, Dača Ikodinović i Zoran Cvijanović bili su glavne zvezde humanitarnog teniskog turnira „JCI OpeNS 2009“ koji je održan pre nekoliko dana u Novom Sadu.


Prikupljena sredstva u iznosu od 100.000 dinara namenjena su za pomoć obolelima od fenilketonurije. Manifestaciju je organizovala Komora mladih Novi Sad, a podržao ih je ministar za poljoprivredu i vodoprivredu Saša Dragin, koji je i učestvovao u egzibicionom delu turnira.

Izvor

Vesti

U Srbiji je juče oko 15 časova potvrđen prvi slučaj zaraženosti novim virusom gripa H1N1 kod dvadesetdevetogodišnjeg mladića, koji se sa putovanja iz Buenos Ajresa vratio u Beograd. Preporuka zdravstvenih službi u Srbiji u slučaju otkrivanja novog gripa je da građani treba da povećaju higijenu ruku i disajnih puteva, provetravaju prostorije i drže odstojanje od najmanje jedan metar od drugih osoba.
Ministarstvo energetike danas će napraviti presek kretanja cena nafte na svetskom trzištu. Gorivo u Srbiji moglo bi od subote da poskupi za oko tri dinara.
Naselje „Belvil" na Novom Beogradu svečano otvoreno u prisustvu brojnih zvaničnika. Sve hale spremne za sportska takmičenja. Univerzijada može da počne na vreme, 1. jula.
Nakon rimske bolnice i legijskog logora arheolozi su u Pariskoj ulici kod Kalemegdana otkrili i monumentalne dveri visoke tri i široke najverovatnije četiri metra.
U Muzeju afričke umetnosti u Beogradu se od 25. do 28. juna održava Afro festival, posvećen umetničkom i zanatskom stvaralaštvu zemalja tog kontinenta.
Ovogodišnji 36. međunarodni festival alternativnog i novog teatra INFANT biće otvoren večeras i trajaće do 3. jula u Novom Sadu.
Novak Đoković je savladao Nemca Simona Grojla rezultatom 3:0, dok je Janko Tipsarević eliminisan u drugom kolu turnira u Vimbldonu od 25. igrača sveta Amerikanca Mardija Fiša rezultatom 3:1.
Rukometna reprezentacija Srbije takmičiće se na Evropskom prvenstvu u Austriji 2010. u Grupi B sa Danskom Islandom i Austrijom, odlučeno je žrebom u Beču.
Zvanični srednji kurs evra: 94.02 dinara.
Danas promenljivo oblačno, povremeno sa pljuskovima i grmljavinom. Najviša dnevna temperatura biće 23 stepena.

Kursna lista 25.06.

Zvanični srednji kurs evra:  94.02 dinara.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

93,74

94,3

Švajcarska

61,25

61,62

Velika Britanija

110,41

111,07

SAD

67,11

67,51

AMSS

    Radio Dedal vam želi srećan put!


 

Prema podacima kojima raspolaže AMSS, povoljne vremenske prilike omogućavaju nesmetano obavljanja saobraćaja na većini magistralnih i regionalnih puteva u našoj zemlji. 
    Na važnijim i frekventnijim putnim pravcima, van gradskih sredina, saobraćaj je umerenog  inteziteta. Vozače očekuju pretežno suvi kolovozi.    Na pojedinim deonicama, na kojima su započeti radovi i gde su prisutni putari sa mehanizacijom, saobraćaj se obavlja prema postavljenoj saobraćajnoj signalizaciji, što od vozača zahteva dodatnu pažnju za volanom.
    Zbog radova na mostu preko reke Crni Timok (most broj 3, neposredno pre ulaska u tunel na deonici Selište-Gamzigradska Banja), na magistralnom putu M-5 Paraćin-Zaječar, saobraćaj se  potpuno obustavlja do ponedeljka, 29.06.2009., do 17,00 časova.

    U okviru redovnog održavanja autoputa E-75, do 17.07.2009.god, kod petlje Mali Požarevac,  skretanje za Mladenovac, radi se na nadvožnjaku iznad autoputa. Zbog izvođenja radova, zatvorene su brze (preticajne trake) u oba smera autoputa, pa se saobraćaj obavlja zaustavnim i voznim trakama. Na samom nadvožnjaku kolovoz je sužen, pa se vozila naizmenično propuštaju jednom kolovoznom trakom.

Zbog radova na sanaciji mosta preko reke Skrapež, potpuno je obustavljen saobraćaj na obilaznici oko Požege, koja je deo magistralnog puta M-5 Čačak-Užice. Saobraćaj se preusmerava kroz Požegu, a prema najavi putara, na obilaznici će biti u potpunom prekidu do kraja jula.
    Radi se na sanaciji tunela "Stara Straževica", u okviru rehabilitacije kružnog puta oko Beograda R-251. Zbog radova, ovaj tunel će biti zatvoren za saobraćaj do 03.09.2009.
     U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, moguća je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.