Monday, December 22, 2008

Ledeni grad

Predstavom na ledu u kojoj su spretne klizačice bile ukrašene neonskim lampionima sinoć je otvoreno klizalište za decu i mlade "Ledeni grad" na trgu Nikole Pašića.

Dobar provod u celodnevnom klizanju u srcu grada najmlađim Beograđanima poželela je Radmila Hrustanović, zamenica gradonačelnika Beograda.
Dan pre nego što će nam po kalendaru stići zima u centru grada smo otvorili "Ledeni grad" u kojem će mališani uživati u zimskim čarolijama. Klizanje nije teško i pozivam naše male drugare i njihove roditelje da se druže na ovom bajkovitom mestu, rekla je Radmila Hrustanoviće pre nego što je otklizala ceo krug na ledu. Usledio je vatromet koji je oduševio prisutne.
Klizalište "Ledeni grad" biće otvoreno do 18. januara, svakog dana od 9 do 23 sata, a klizanje je besplatno ako imate svoju opremu, dok iznajmljivanje klizaljki za ceo dan košta 150 dinara.

Na današnji dan, 22.12.2008.


1858. Rođen je Đakomo Pučini, uz Verdija, najznačajniji italijanski operski kompozitor. Operom "Boemi" stvorio je prototip italijanske opere lirsko-sentimentalnog, građanskog karaktera s kraja XIX veka ("Toska", "Madam Baterflaj", "Turnadot", "Manon Lesko")

.

1941. U mestu Rudo u Bosni u Drugom svetskom ratu osnovana je Prva proleterska brigada Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Posle rata taj datum je slavljen kao Dan Jugoslovenske narodne armije.

1988. Južna Afrika, Kuba i Angola potpisale su u UN sporazum kojim je Namibija, poslednja kolonija u Africi dobila nezavisnost. Ta bivša nemačka kolonija, od Prvog svetskog rata bila je pod upravom Južne Afrike.

1989. Umro je irski pisac Semjuel Beket,

1989. U strahu od pobunjenog naroda predsednik Rumunije Nikolae Čaušesku pobegao je sa suprugom Elenom helikopterom iz Bukurešta, čime je okončana njegova 24-godišnja diktatorska vladavina. Uhvaćeni su i tri dana kasnije streljani u mestu Trgovište.

1990. Lider sindikalnog pokreta "Solidarnost" Leh Valensa preuzeo je, posle izborne pobede, dužnost predsednika Poljske.

1990. Sabor Hrvatske usvojio je novi Ustav kojim je Republika Hrvatska proglašena "nacionalnom državom hrvatskog naroda".

2002. Umro je Džo Stramer, frontmen britanske pank grupe "Kleš"

2004 . Usvajanjem Zakona o diskriminaciji u Francuskoj je i zvanično zabranjen seksistički i antihomoseksualni govor.

Čuvajmo prirodu


Javno preduzeće "Srbijašume" apelovalo je na građane da za novogodišnje i božićne praznike koriste jelke s busenom. To preduzeće je najavilo da će ponuditi 6.000 takvih jelki, a cilj akcije je da se doprinese ozelenjavanju okoline radi zaštite životne sredine.
Kako se navodi, na svim sečenim jelkama koje se pojave na tržištu mora postojati obavezna propratna dokumentacija i kartica s imenom prizvođača i žig za državne ili privatne šume.

Inspektori šumarstva u saradnji sa MUP-om Srbije, tržišnom i finasijskom inspekcijom kontrolisaće promet novogodišnjih i božićnih jelki.

Bezbolni porođaj u Beogradu


Od 15. oktobra prošle godine, kad je Klinički centar Srbije počeo da snosi troškove bezbolnih porođaja uz epiduralnu anesteziju, udvostručio se broj žena koje su porodile na ovaj način. Ova usluga se i dalje naplaćuje u u GAK "Narodni front" i u Porodilištu KBC "Zvezdara", i to po 10.000, iako epidural set košta samo 1.800 dinara.

Zvanična statistika pokazuje da se u Evropi bezbolno porodi oko 80 odsto žena, dok je kod nas taj procenat višestruko niži.

U beogradskim porodilištima glavna prepreka bezbolnim porođajima nije cena od 10.000 dinara, već nedostatak anesteziologa koji znaju da daju anesteziju.

Broj žena koje spadaju u rizičnu grupu kod kojih se ne preporučuje porođaj uz epidural je minimalan. U tu grupu spadaju pacijentkinje koje su operisale kičmu, koje imaju poremećenu koagulacije krvi ili su alergične na lokalni anestetik, kakvih gotovo da nema. Trudnice obično misle da će ostati paralizovane jer se epidural daje u kičmu, ali u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj nepokretne pacijentkinje, jer je reč je o prostoru koji nema veze s kičmenom moždinom, zbog čega nema razloga za strah.

Prava sibirska zima



Drugi dan uzastopno, u najhladnijem mestu na planeti Ojmjakonu u ruskoj republici Jakutija, izmerena je temperatura od 59 stepeni Celzija ispod nule, javila je ruska agencija Itar-Tas.

Pa ipak, to nije rekordno niska temperatura za to mesto u Sibiru, navodi agencija, podsećajući da je tu izmereno čak minus 67,7 stepeni pre nekih sto godina. Godine 2002., temperatura u Ojmjakonu pala je na 65,4 stepena.

U glavnom gradu republike, Jakucku, izmereno je preko noći minus 44 stepena, dok je u mestu Verkhojansk iznosila 53 ispod nule, saopštio je lokalni meteorološki centar.

Zbog izuzetno niskih temperatura zaleđene su reke, pa tako sada preko njih teška vozila mogu da pređu i dopreme potrepštine za zabačena naselja.

Vesti za 22.12.2008.

Postavljeni su temelji za asfaltnu bazu u Vrčinu, iako je njena izgradnja zabranjena pre dve godine po odluci opštine Grocka. Građani protestuju i traže prestanak radova.

Pozorište Dadov danas obeležava 50. godišnjicu rada.

Kabaretska predstava "Kako razumeti Srbe" u režiji Mihaila Vukobratovića, a po tekstu Željka Jovanovića, premijerno će biti izvedena danas u 20 sati na sceni "Milenko Zablaćanski" Pozorišta na Terazijama.

Srpski prevod novog romana nobelovca Orhana Pamuka "Muzej nevinosti" može se nabaviti u domaćim knjižarama, samo nekoliko meseci pošto je objavljen u Turskoj.

Prva teniserka sveta, Jelena Janković i olimpijski vicešampion u plivanju, Milorad Čavić, su proglašeni za najbolje sportiste u 2008. godini, po izboru Olimpijskog komiteta.

Prvi put posle tri i po godine rukometaši Partizana pobedili Crvenu Zvezdu sa 21:19.

Kupovni kurs evra 85.68 prodajni 86.19

Najviša temperatura danas će biti 6 stepeni.