Monday, December 22, 2008

Bezbolni porođaj u Beogradu


Od 15. oktobra prošle godine, kad je Klinički centar Srbije počeo da snosi troškove bezbolnih porođaja uz epiduralnu anesteziju, udvostručio se broj žena koje su porodile na ovaj način. Ova usluga se i dalje naplaćuje u u GAK "Narodni front" i u Porodilištu KBC "Zvezdara", i to po 10.000, iako epidural set košta samo 1.800 dinara.

Zvanična statistika pokazuje da se u Evropi bezbolno porodi oko 80 odsto žena, dok je kod nas taj procenat višestruko niži.

U beogradskim porodilištima glavna prepreka bezbolnim porođajima nije cena od 10.000 dinara, već nedostatak anesteziologa koji znaju da daju anesteziju.

Broj žena koje spadaju u rizičnu grupu kod kojih se ne preporučuje porođaj uz epidural je minimalan. U tu grupu spadaju pacijentkinje koje su operisale kičmu, koje imaju poremećenu koagulacije krvi ili su alergične na lokalni anestetik, kakvih gotovo da nema. Trudnice obično misle da će ostati paralizovane jer se epidural daje u kičmu, ali u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj nepokretne pacijentkinje, jer je reč je o prostoru koji nema veze s kičmenom moždinom, zbog čega nema razloga za strah.

No comments:

Post a Comment