Tuesday, January 20, 2009

Virus gripa A

Virus gripa tipa A prisutan je u Beogradu ali u slabijem intenzitetu, potvrdio je doktor Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje.
- Porast obolelih se očekuje krajem januara. Grip tipa A je ozbiljniji i svi simptomi su izraženiji, a javlja se i visoka temperatura - kaže Kon.
On ističe da je vakcinacija jedina preventivna mera protiv gripa.
- Čajevi, utopljavanje i ostalo su samo pomoć. Za vakcinaciju nikada nije kasno, čak ni usred epidemije. U domovima zdravlja ima još oko 15.000 vakcina, a naručen je novi kontingent - naglasio je dr Kon.


Lekari kao prirodna lekovita sredstva navode i beli luk i med koji je prirodni antibiotik. Sitno iseckani beli luk se može koristiti kao dodatak supama, povrću, umacima i salatama, u obliku tinkture i čaja, a preporučljivo je da se uzima po jedan češanj tri puta dnevno. Oni kojima njegov miris i ukus smetaju, mogu koristiti kapsule belog luka. Propolis deluje na mnoge mikroorganizme, regeneriše tkivo i ublažava bol. Med, između ostalog, sadrži aminokiseline, minerale i vitamine A, B i C pa deluje kod oslabljenog imuniteta, respiratornih infekcija i kožnih bolesti.

No comments:

Post a Comment