Monday, October 19, 2009

Da pobedite prehladu

Nagli pad temperature i dolazak zime preko noći najavio je i sezonu prehlada i virusnih infekcija. Dr Nada Macura iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć kaže za Press da su prehlade još uvek sporadične, ali da nas u narednom periodu očekuje prvi talas respiratornih infekcija.

Preventivne mere protiv prehlada i gripa jesu hrana bogata vitaminima, pojačana higijena i boravak u provetrenim prostorijama

- Ukoliko je osoba prehlađena, mnogo više će učiniti za kolektiv i sebe ukoliko se nekoliko dana bude lečila kod kuće. Takođe, ukoliko osoba kija ili kašlje, nikako ne bi trebalo da to radi u dlan, već u rukav, odnosno podlakticu ili neki drugi deo ruke kojim kasnije neće preneti viruse na površinu koju dodiruju druge osobe - preporučuje Macura.

- Ukoliko je organizam odmoran, on se lakše bori sa prehladama, a za to je neophodno najmanje šest sati sna. Pored odmora, preventiva može da bude i to što ćete ishrani dodati bar jedan limun u toku dana, kako bi se obezbedili potrebni vitamini. Poželjno je i uzimanje toplih napitaka, ne samo da biste se zagrejali, već da biste ojačali imunitet i sačuvali se od respiratornih infekcija, koje su karakteristične za ovaj period - kaže Macura.

Nikako ne bi trebalo da boravimo u zagušljivim prostorijama, posebno onim punim duvanskog dima. Prostorije u kojima boravimo obavezno bi trebalo da su čiste kao i da se redovno provetravaju - kaže dr Nada Macura.

Naša sagovornica napominje da je od velikoj značaja i redovno pranje ruku. Pored toga, u ovom periodu godine poželjno je da pojačamo ishranu kvalitetnim namirnicama.

dosta jabuka, limuna i drugih namirnica bogatih vitamina. Takođe, ne bi trebalo ni preskakati obroke niti držati dijete. Preporuka je unošenje vitamina iz namirnica, ali ukoliko oni nedostaju, dobro je ishranu dopuniti i veštačkim vitaminskim preparatima

No comments:

Post a Comment