Tuesday, September 22, 2009

Deca i sport

Većina roditelja sa početkom školske godine upisuje svoju decu u razne škole sporta kako bi im omogućila zdravo odrastanje. Treniranje individualnih sportova poput plivanja i tenisa najviše opterećuje kućni budžet dok vežbanje popularnih igara sa loptom ima približno istu cenu.

Fudbal je u nešto "povlašćenijem" položaju pošto mlađe kategorije većine klubova treniraju na otvorenim terenima što utiče na povoljniju cenu članarina.
U odnosu na klubove sve je više u gradu privatnih škola fudbala koje treninge sprovode isključivo u zatvorenom prostoru takozvanim balonima.
Cena treniranja u privatnim školama možda i jeste viša ali zato klinci imaju mnogo bolje uslove za vežbanje.
Za razliku od dečaka, devojčice najviše treniraju odbojku pa tako se dešava da u najmlađim kategorijama klubovi imaju čak i dvostruko više "klinceza".
Uspesi Nađe Higl i Milorada Čavića naveli su veliki broj mališana da predstojeću jesen provedu u bazenu. Zbog toga je sportski centar "Tašmajdan" organizovao školu obuke za neplivače.
- Imamo po dvadeset klinaca u tri kategorije neplivača. Oni kojima je obuka najpotrebnija treniraće svakog radnog dana u malom bazenu od 1. oktobra. Dok druge dve kategorije već vežbaju u velikom bazenu i to u tri termina. Plan je da dečaci i devojčice prođu kompletnu obuku za svega tri meseca, a zatim odluče da li će se i kojim vodenim sportom baviti - ističe Miodrag Perišić, zamenik upravnika Sportskog centra "Tašmajdan".

No comments:

Post a Comment