Tuesday, December 23, 2008

Zabrana pušenja

Nacionalna kampanja Ministarstva zdravlja Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", usredsređena na posledice pasivnog pušenja, počela je juče i trajaće godinu dana.

Kampanja je usmerena na sve kategorije stanovništva i pratiće je promotivni i štampani materijali, oglasi, televizijski spotovi, džinglovi, bilbordi i brendirani autobusi.

Sprovodiće se u dva dela - prvi deo kampanje odvijaće se pod sloganom "Duvanski dim je serijski ubica" do avgusta a drugu polovinu 2009. godine obeležiće kampanja pod nazivom "Izbaci duvanski dim".

Ministar zdravlja prof. dr Tomica Milosavljević je kazao da se priprema nov zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama, koji predviđa postepeno uvođenje zabrane pušenja u restorane, kafane i kafiće, a koji će prvenstveno štititi zdravlje zaposlenih ugostiteljskih radnika i gostiju nepušača.

Milosavljević je naveo da se procenjuje da se oko 25 odsto umrlih od malignih bolesti pripisuje posledicama pušenja, 20 odsto od kardiovaskularnih bolesti, a oko 15 odsto svih smrtnih slučajeva u Evropi nastaje kao posledica tog faktora rizika.

"Zabrinjava činjenica da više od 19.000 nepušača u Evropskoj uniji umire zbog pasivnog pušenja zbog čega Svetska zdravstvena organizacija (SZO) traži od svih zemalja da radna i javna mesta budu potpuno bez duvanskog dima da bi se izlaganje nepušača duvanskom dimu smanjilo ili potpuno eliminisalo", kazao je ministar zdravlja.

No comments:

Post a Comment