Tuesday, February 3, 2009

Grip polako dolazi

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Predrag Kon rekao je da se nalazimo u sezoni respiratornih infekcija zbog čega se beleži porast obolelih.Prema njegovim rečima, tokom protekle nedelje u Beogradu je registrovano 168 obolelih od obolenja sličnih gripu i gripa i 14.010 je bolesno od akutnih respiratornih infekcija, što ukazuje na postepen porast obolelih od gripa, tako da se očekuje dalje uvećanje broja obolelih, posebno u školskom uzrastu.

"Što se tiče Evrope, virus se postepeno seli sa prostora Velike Britanije, Portugala i Severne Irske prema istoku i sada je najveća aktivnost u Švedskoj i Nemačkoj", kazao je Kon. On je dodao da se najveći broj obolelih od gripa očekuje tokom februara, kao i da će do postupnog opadanja doći krajem poslednje nedelje februara ili početkom marta.


Epidemiolozi obolelima preporučuju da ne uzimaju samoinicijativno antibiotike, već da odleže, uzimaju lekove za obaranje temperature, dosta tečnosti, naročito čaj, vitamine, a ako simptomi ne prolaze neophodno je da se jave lekaru koji će im eventualno prepisati antibiotik.
Oni takođe ukazuju na neophodnost adekvatnog odevanja i održavanja elementarne higijene, jer se grip prenosi direktnim, ali i indirektno putem prljavih ruku.

No comments:

Post a Comment