Tuesday, February 3, 2009

Laptop za 8 evra

Nakon najjeftinijeg automobila na svetu „tata nano” koji košta samo 1.420 evra, Indija će danas prikazati svetu još jedno tehnološko čudo prikladno za doba ekonomske krize: laptop koji košta samo 500 rupija, što je nešto manje od osam evra.

Prototip ovog elektronskog uređaja, koji je razvijen pod pokroviteljstvom indijske vlade, predstavljaće do sada najambiciozniji pokušaj da se premosti digitalni jaz između bogatih i siromašnih. Najjeftiniji kompjuter bi, međutim, sada mogao da postane interesantan i za relativno imućne zapadnjake, kao i već spomenuti automobil i najjeftiniji mobilni telefon, koji košta deset evra i dolazi iz Indije.
Lansiranje upotrebljivog modela kompjutera koji košta manje od knjige u džepnom izdanju najavljuje pritom i početak uzbudljive nove ere ekonomične proizvodnje.
Kao takav, on predstavlja i odgovor na projekt Laptop za svako dete (OLPC), koji je predvodio američki naučnik Nikolas Negroponte, a koji je za cilj imao proizvodnju kompjutera po ceni od 100 dolara. Američki projekat je zapao u probleme kada su velike kompanije, uključujući i najvećeg proizvođača čipova „Intel”, odbile saradnju. Stručnjaci sugerišu da su indijski planovi za proizvodnju još jeftinijeg kompjutera nerealni, te da su trenutne cene komponenti za proizvodnju kompjutera previsoke da bi se proizveo kompjuter koji košta osam evra. Indijski laptop predstavlja rezultat saradnje nekoliko elitnih indijskih tehnoloških instituta, među kojim su i Tehnološki institut „Velore”, Indijski naučni institut iz Bangalorea i Laboratorija za poluprovodnike, koja radi u sastavu Ministarstva za svemirska istraživanja.

No comments:

Post a Comment