Wednesday, February 4, 2009

Stanje na putevima

Prema podacima kojima raspolaže Operativni Centar AMSS, na važnijim, frekventnijim putnim pravcima u nižim predelima kolovozi su pretežno suvi, mestimično vlažni na regionalnim putevima, dok su u istočnim krajevima Srbije kolovozi mokri zbog slabe sipeće kiše.
Vidljivost je, zbog guste magle, smanjena na svega 30-50 metara u Požeškoj kotlini, na prilazu Kopaoniku sa zapadne strane, preko Tresibabe i Čestobrodice, dok je dolinom Drine, na Tari i preko Debelog brda, vidljivost do 100 metara, a sumaglice ima u većem delu Timočke i Negotinske krajine. U zonama sa maglom, vozačima savetujemo da voze sporije i opreznije, uz upaljena oborena svetla i držanje većeg rastojanja između vozila.
Na prilazima zimskim turističkim centrima, kao i na regionalnim putevima 2. i 3. prioriteta, ima od 1 do 3 cm zaostalog snega na kolovozima, zbog čega vozila moraju obavezno da imaju zimsku opremu.
Za kamione sa prikolicom i šlepere zabranjen je saobraćaj na svim prilazima Kopaoniku, Goču i Goliji, na Vlasini, preko Crnog vrha, Rtnja, Debelog brda, Tare i Bukova, na putevima koji vode ka Babinom zubu na Staroj planini, na regionalnim putevima u višim predelima područja Ivanjice, Raške i Novog Pazara. Za ostale kategorije vozila, na navedenim putnim pravcima neophodna je upotreba zimske opreme.
Sa jačim udarima vetra treba računati na putevima u tzv. košavskom području, pre svega u Podunavlju, Pomoravlju i u južnom Banatu, kao i na prilazu Kopaoniku iz pravca Brusa. Na Babinom zubu na Staroj planini duva jak vetar koji stvara snežne nanose do 50 cm, zbog čega je saobraćaj je usporen i otežan.
Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima, pre svega u vidu udarnih rupa, što nalaže dodatnu pažnju vozačima. U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku i Grdeličku klisuru.
Saobraćaj je umerenog inteziteta na svim magistralnim i važnijim regionalnim putevima, dok je na prilazima većim gradskim sredinama pojačan i obavlja se nešto usporenije.

Na graničnim prelazima, za putnička vozila nema dužih zadržavanja od 30 minuta.

No comments:

Post a Comment