Wednesday, February 4, 2009

Parice za mamice

Ministarstvo zdravlja predložilo je da svim zaposlenim ženama koje održavaju trudnoću od sledeće godine budu isplaćene plate u punom iznosu. Takvih žena je prošle godine bilo 24.000 od ukupnih 75.000 porođaja. Trenutno celu zaradu dok su na bolovanju, dobijaju samo trudnice u Beogradu jer su gradske vlasti obezbedile dodatni novac za to. U Jagodini nezaposlena trudnica dobija 10.000 mesečno.

Prema predlogu, Republički zavod za zdravstveno osiguranje obezbeđuje 65 odsto, a dodatnih 35 odsto bi se obezbeđivalo iz budžeta, objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja. Realizacija ove strategije podsticanja rađanja, zahteva izmenu Zakona o zdravstvenom osiguranju, a to se može očekivati do kraja godine, kada će se naći u skupštinskoj proceduri. Ukoliko se globalna finansijska kriza ne pogorša, ova sredstva bi bila predviđena u budžetu Srbije za 2010. godinu.
Na taj način će podsticanje rađanja biti prioritetna obaveza nadležnih državnih organa i šire društvene zajednice.
Takođe, Ministarstvo smatra da bi dodatna mera podsticanja rađanja mogla biti i obezbeđivanje 100 evra mesečno svakoj trudnici, bez obzira da li je zaposlena ili ne, da bi se poboljšao finansijski položaj budućih majki. Međutim, s obzirom na činjenicu da u Srbiji godišnje ima oko 75.000 porođaja, u ovom momentu ne postoji mogućnost da se u budžetu Srbije obezbede sredstva za te namene, ukazuju u Ministarstvu zdravlja.
Od početka ovog meseca celu platu dobijaće Beograđanke koje su na bolovanju zbog održavanja trudnoće, nedavno je najavio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.
Procenjuje se da u glavnom gradu godišnje porodi 8.000 žena, a da trudničko bolovanje koristi nešto više od 1.000. Pri Ministarstvu postoji komisija koja proverava ko treba da ide na trudničko a ko ne, a jedan od kriterijuma je da su žene živele u Beogradu zaključno sa 31. decembrom prošle godine.
I gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma najavio je da će od februara trudnice i porodilje koje nisu zaposlene mesečno dobijati po 10.000 dinara iz budžeta Skupštine grada.

No comments:

Post a Comment