Wednesday, February 4, 2009

BAFTA za Terija Gilijama

Britanski pisac, režiser i "pajtonovac" Teri Gilijam biće nagrađen priznanjem za izuzetan doprinos filmu.

Gilijam (68) rođen je u Americi, ali decenijama živi u Britaniji. Najpoznatiji je po filmovima "Monti Pajton i Sveti gral", "Dvanaest majmuna", "Paranoja u Las Vegasu", "Braća Grim" i drugim.

Trenutno priprema film "Čovek koji je ubio Don Kihota", a nedavno je okončao snimanje filma "Imaginarijum doktora Parnasusa", u kojem je svoju poslednju ulogu ostvario tragično preminuli australijski glumac Hit Ledžer. Pošto je glumac umro pre završetka snimanja, njegovu ulogu preuzeli su Džoni Dep, Džud Lou i Kolin Farel.

Zanimljivo je da je Gilijam bio prvi izbor spisateljice Dž. K. Rouling za režiranje filmova o Hariju Poteru, ali studio "Vorner" odabrao je Krisa Kolambasa za prvi film "Hari Poter i čarobnjakov kamen" (2000). Gilijam je nakon toga izjavio da nikada neće režirati nijedan film o Hariju Poteru.

Reditelju će nagrada biti uručena u nedelju na ceremoniji u Londonu. Prvi dobitnik posebne nagrade BAFTA bio je Alfred Hičkok, 1971. godine, dok su tokom godina to priznanje dobili Žak Kusto, Stiven Spilberg, Federiko Felini, Vudi Alen i drugi. Prošle godine, dodeljeno je glumcu Entoniju Hopkinsu i voditelju Brusu Forsajtu.

No comments:

Post a Comment