Wednesday, March 25, 2009

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, na području Srbije preovlađuje umereno oblačno vreme. Sneg, slabog do umerenog inteziteta, pada na područjima Prijepolja, Nove Varoši, Zlatibora, Užica, Ivanjice, Kopaonika, u planinskim predelima timočke i negotinske krajine, preko Čestobrodice, na Crnom Vrhu i Staroj Planini, kao i na jugu i jugoistoku Srbije: na područjima Novog Pazara, Niša, Leskovca i Vranja. Na putevima u ovim područjima, u nižim predelima ima od 1-3 cm raskvašenog snega, dok ga u višim predelima na kolovozima ima od 3-10 sm, pa je saobraćaj otežan i usporen.
    Magla smanjuje vidljivost na 100  metara preko Tresibabe, Čestobrodice i Zlatibora.
    Zbog snega na kolovozu, kojeg ima od 3 do 5 cm, na snazi je zabrana kretanja kamionima sa prikolicom i šleperima na svim prilazima Kopaoniku, na putevima koji vode preko Goča, Vlasine, Debelog brda i Bukova, na Goliji, Tari, Crnom vrhu, na prilazu Babinom zubu na Staroj planini, na svim putevima u ivanjičkom kraju, u višim predelima Nove Varoši, Prijepolja i Peštera, na regionalnom putu R-119 Koznica-Drenska klisura, preko Divčibara (deonica Krčmar-Divčibare-Kaona).  Na pomenutim putnim pravcima, za ostale kategorije vozila, zimska oprema je obavezna.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja, najčešće u vidu udarnih rupa i deformacija na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da voze brzinom koja će im omogućiti da preduzmu odgovarajuće mere kako bi izbegli oštećenja i deformacije na kolovozu, da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.

No comments:

Post a Comment