Wednesday, October 14, 2009

Na današnji dan

322. p.n.e. Najveći govornik staroga veka Demosten izvršio je samoubistvo ispivši otrov.

1322. Vojska škotskog kralja Roberta I u bici kod Bilanda teško je porazila engleske trupe kralja Edvarda II. Taj poraz prisilio je Englesku da prizna nezavisnost Škotske.

1890. Rođen je američki general i državnik Dvajt Dejvid Ajzenhauer, vrhovni komandant savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu u Evropi, predsednik SAD od 1953.

1894. U Beogradu je na liniji Kalemegdan-Slavija pušten u saobraćaj prvi tramvaj na konjsku vuču.

1912. U Milvokiju je nepoznata osoba pucala u predsednika SAD Teodora Ruzvelta. Debeli kaput i svežanj rukopisa u unutrašnjem džepu sprečili su da metak dođe do tela.

1933. Nacistička Nemačka napustila je Ligu naroda i Konferenciju o razoružanju u Ženevi.

1941. Nemci su u Drugom svetskom ratu streljali oko 6.000 civila iz Kraljeva i okoline, zbog njihove podrške pokretu otpora.

1944. Britanske i grčke snage oslobodile su Atinu, koja je bila pod nemačkom okupacijom od aprila 1941.

1947. Tokom probnog leta američkog vojnog aviona na mlazni pogon, kapetan Čarls Jeger postao je prvi čovek koji je probio zvučni zid.

1964. Nobelovu nagradu za mir dobio je američki borac za ljudska prava crnaca Martin Luter King.

1977. Umro je američki pevač i filmski glumac Hari Lilis "Bing" Krozbi, zvezda holivudskog muzičkog filma, dobitnik Oskara za film "Idući svojim putem".

1990. Umro je Leonard Bernstajn, američki pijanist, dirigent i kompozitor čuvenog mjuzikla "Priča sa zapadne strane".

1994. Nobelovu nagradu za mir podelili su premijer Izraela Jicak Rabin, šef izraelske diplomatije Šimon Peres i vođa Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat.

2000. Alija Izetbegović, poslednji ratni lider na prostoru bivše Jugoslavije, povukao se iz Predsedništva Bosne i Hercegovine. Zamenio ga je Halid Genjac.

No comments:

Post a Comment