Thursday, December 25, 2008

Lampice, ukrasi, prskalice…

Samo za Novu godinu u prestonici se proda oko milion stabala jelki od kojih najveći broj posle praznika završi u kontejnerima. Zbog toga su studenti Šumarskog fakulteta i Sekretarijat za zaštitu životne sredine pokrenuli akciju kupovine četinara sa busenom i juče prestavili ovaj projekat na Šumarskom fakultetu.

Cilj im je da skrenu pažnju građana na problem bespravne seče i uništavanja šumskih kompleksa. Jelki je potrebno deset godina da naraste do visine od dva metra, a obično u našim domovima "provede" deset dana. Mnogi čak u šumi preseku veliko stablo na pola, tako da ostanu samo donje grane. Takvo drvo možda i preživi, ali nikada više ne može biti potpuno zdravo. Kako se u Srbiji poseče oko dva miliona stabala, apelujemo na sugrađane da kupuju isključivo jelke sa busenom. Oni, koji posle praznika, ne znaju šta će sa drvetom mogu da pozovu "Zelenilo" koje će ga posaditi u nekom od parkova.

Jelka se nekada kitila medenjacima. Novogodišnja jelka je prvi put zasijala 1882. godine u Njujorku. Edvard Džonson je osvetlio jelku žicom sa 80 malih svetlećih lampi, koje je sam napravio. Početkom 20. veka velike prodavnice su postavljale osvetljene jelke ispred izloga kako bi privukle mušterije. Prvi ukrasi od ručno obrađenog stakla pojavili su se u Nemačkoj. Do tada se jelka ukrašavala samo svećama, a posle osušenim kriškama jabuke i pomorandže, orasima, brusnicama, medenjacima...

No comments:

Post a Comment