Thursday, December 25, 2008

Na današnji dan, 25.12.2008.

Vernici koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru slave Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

800. Papa Leo III u Rimu krunisao franačkog vladara Karla Velikog za svetog rimskog cara, što će biti titula nemačkih i austrijskih monarha do vremena Napoleona I.

1000. Krunisan prvi mađarski hrišćanski kralj Stefan.

1066. U Vestminsterskoj katedrali u Londonu normanski vojvoda Vilijam I Osvajač krunisan za kralja Engleske

1642. Rođen engleski matematičar, fizičar i astronom Isak Njutn, osn
ivač moderne fizike.

1741. Švedski fizičar Anders Celzijus objavio da je izumeo skalu od 100 stepeni za merenje temperature.

1899. Rođen je glumac Hemfri Bogart, ikona "film-noira" i jedan od najčuvenijih glumaca u istoriji filma. Najpoznatije uloge ostavario u filmovima "Malteški soko", "Kazablanka", "Imati - nemati", "Blago Sijera Madre" i "Afrička kraljica", za koji je i dobio Oskara.

1914. U Prvom svetskom ratu na Zapadnom frontu stupilo na snagu nezvanično božićno primirje, kada su dve grupe vojnika, britanskih i nemačkih, obustavile paljbu, izašle iz rovova i srele se na ničijoj zemlji.

1926. Japanski regent, princ Hirohito, nasledio presto Japana posle smrti oca cara Jošihita. Hirohito umro 1989.


1932. Britanski kralj Džordž V uputio prvi put božićnu poruku naciji preko radija.

1977. Umro engleski filmski glumac, scenarista, režiser i producent Čarli Čaplin, jedan od pionira kinematografije i najvećih umetnika u istoriji filma. Svetsku slavu stekao u SAD ulogom sentimentalnog klovna lutalice u komedijama nemog filma. Dobitnik Oskara za životno delo 1972.



1997. Na Kubi prvi put posle tri decenije javno proslavljen Božić. Predsednik Fidel Kastro proglasio taj dan praznikom u čast pape, koji je u januaru 1998. posetio Kubu.



2006. Umro je legendarni "kralj soula" Džejms Braun, koji je 1992. dobio Gremi nagradu za životno delo. Njegov ples na sceni bio je uzor mnogim zvezdama poput Mika Džegera i Majkla Džeksona. Poznati hitovi su mu "Out of Singht", "Sex Machine", "I Got You" (I Feel Good) i "Say It Out Loud - I'm Black and I'm Proud".


No comments:

Post a Comment