Thursday, February 19, 2009

Stanje na putevima

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, sneg umerenog do jakog inteziteta, praćen  udarima severnog vetra, pada na gotovo celom području Srbije, osim na severu Vojvodine, gde trenutno nema padavina.
    Vidljivost je, smanjena u višim predelima zbog vejavice i niske oblačnosti na 50-100 metara.
    Na auto-putu od Beograda ka Nišu, Novom Sadu i Šidu, ima oko 1 cm mestimično raskvašenog snega na kolovozu. Na magistralnim putevima u nižim predelima ima od 1-3 cm snega na kolovozu, dok na regionalnim putevima,  ima i do 5 cm ugaženog snega na kolovozu, zbog čega je upotreba zimske opreme obavezna, a saobraćaj je jako otežan i usporen. Zbog toga je neophodna znatno pažljivija vožnja, uz držanje većeg odstojanja između vozila.
    Zbog vremenskih neprilika i neopreznih vozača, situacija se na mnogim putevima menja iz sata u sat i često dolazi do kraćih i dužih prekida saobraćaja, kako bi putari mogli da uklone sa kolovoza sneg ili snežne nanose, odnosno, kako bi pojedine deonice bile raskrčene posle učestalih lakših i težih udesa. Zbog toga je neophodna maksimalna strpljivost i tolerantnost svih učesnika u saobraćaju, a bez preke potrebe ne treba kretati na put.
    Preko planinskih prevoja duva jači vetar, koji, i pored redovnih intervencija putara, dodatno otežava saobraćaj, jer stvara snežne nanose. Zbog toga savetujemo vozačima sporiju vožnju, puni oprez za volanom i  držanje većeg odstojanja između vozila, uz obaveznu upotrebu lanaca.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima i upozoravaju sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena vertikalna saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku i Grdeličku klisuru.

U Beogradu se zbog snega saobraćaj odvija usporeno ali nema većih zastoja, kažu u Javno-komunalnom preduzeću "Beograd put".

No comments:

Post a Comment