Monday, February 2, 2009

Kuce napadaju…

Broj napada lutalica povećan za 25 odsto u odnosu na 2007. godinu. Dugogodišnji zahtevi Beograđana da gradske vlasti uklone pse lutalice sa ulica očigledno nisu urodili plodom jer je zbog ujeda pasa do sada 95 sugrađana tužilo grad i tražilo naknadu štete u ukupnom iznosu od čak 26.380.000 dinara. A u postupku izvršenja naplate štete od 590.000 dinara nalaze se tri sudska predmeta.

Sugrađani pred sudom traže pravdu uglavnom u vidu novčane nadoknade od 200.000 dinara, mada ima zahteva "teških" i milion i po dinara.

– Mnoge tužbe su neosnovane, od mesta nastanka štete do samih događaja, ali to moramo pred sudom da dokažemo. Uložili smo žalbe i na nedavno završene sudske procese. Na brojne nalaze i mišljenja sudskih lekara imamo primedbe, a nezadovoljni smo i radom sudova – rekao je Strahinja Sekulić, gradski javni pravobranilac.

Beogradskim ulicama prema podacima koje ima grad trenutno luta 4.500 pasa bez vlasnika koji godišnje nasrnu na više od 400 sugrađana, pa se očekuje da će parnični postupci uskoro postati masovniji.

Od prošle godine za rešavanje problema pasa lutalica uloženo je više od 1.000.000 evra. Osnovan je "Info centar" za zaštitu životinja, obezbeđena su sredstva za sterilisanje, vakcinaciju i eutanaziju. Kao dugoročno rešenje problema, Uprava veterine je u saradnji sa brojnim nevladinim organizacijama za zaštitu životinja, osmislila akciju "No kil", koja se zasniva na ideji da se napušteni psi sterilišu i kastriraju, a kojom bi trebalo da se u roku od tri godine reše nedaće sa psima lutalicama.

U toku prošle godine u kafileriji "Ovča" usmrćeno je oko 2.000 agresivnih pasa, dok je više od 4.000 sterilisano, obeleženo i pušteno na ulicu.

Broj napada je, ipak, u odnosu na prethodnu godinu, kako kazuje Elvir Burazerović, predsednik Organizacije za poštovanje i brigu o životinjama "Orka" skočio za 25 odsto, a razlog je nesprovođenje gradske strategije za rešavanje problema napuštenih pasa.

No comments:

Post a Comment