Wednesday, June 24, 2009

EMinEM

Rođen je pod imenom Marshall Bruce Mathers III 17.10.1972.god u Kanzas City-u. Nadimak EMinEM je dobio jer je prvo hteo da stavi M&M ali se uplasio da ce ga tuziti, pa je to promjenio u EMinEM. Ustvari njegovo ime pod kojim je nastupio u underground batlle-ovima je Slim Shady.
JEDAN od najzanimljivijih rappera današnjice, Marshall Bruce Mathers, poznatiji kao Eminem, počeo je da se bavi rap muzikom još u osnovnoj školi. U svojoj 12toj godini preselio se u Detroit s majkom. Počeo je da repuje kao dečak u školskoj kantini pred prijateljima, i muzički uspeh je uskoro postala njegova životna ambicija, zbog koje je odustao od škole i radio neko vreme teške fizičke poslove za malu platu.
Nakon što je neko vreme bio u duetu Soul Intent, Eminem je izdao svoj prvi solo album nazvan "Infinite" 1996.. Za ovaj album je rekao: "Taj album mi je pomogao da se odredim kao izvođač, da odaberem svoj stil, da odlučim kako želim da zvučim i kako da se prikažem svetu." Album nije imao veliki komercijalni uspeh, ali je Eminemu značilo iskustvo u snimanju i izvođenju. 1997. Eminem osvaja drugo mesto na freestyle takmičenju, koje je bilo deo Rap Olimpijade koja se te godine održavala u Los Angelesu. Razočaran slabom prodajom albuma "Infinite", Eminem sam finansira i izdaje svoj drugi solo materijal, projekt nazvan "The Slim Shady EP".

Album je bio zapravo napad na lokalnu muzičku industriju i neke ljude iz te branše. "The Slim Shady EP" je izazvao velik interes underground rap scene. Od nastupa u legendarnom rap show programu - The Wake Up Show Eminem je postajao sve popularniji i prisutniji u medijima. Tako ga je jednom prilikom čuo i legendarni rap producent, bivši član N.W.A., Dr. Dre, pri čemu je bio tako oduševljen Eminemovim nastupom da je u roku od dve nedelje potpisao za Dre-ovu etiketu Aftermath.
1999. izašao je singl "My Name Is", na kome je prostački ismejavao svoje roditelje, Pamelu Anderson, i više-manje svakoga koga se setio. "My Name Is" preko noći postao je hit.

Nošen krilima slave, Eminem izdaje "The Slim Shady LP", pri čemu je jedan od producenata albuma bio i sam Dr. Dre. Album je u nedelji izlaska skočio na broj 2 Billboardove top liste albuma. Tekstovi sa "The Slim Shady LP" izazvali su kontroverze, a Eminema je američka "moralna većina" odmah proglasila homofobičnim narkomanom. Pesma "97 Bonnie and Clyde" takođe je izazvala zgražavanje javnosti, jer opisuje imaginarni scenario po kojem Eminem ubija vlastitu ženu."The Marshall Mathers LP" naziv je njegovog drugog solo albuma, koji je objavljen 2000. Album je predstavio singl "The Real Slim Shady", u kojem je Eminem isprozivao sve svoje imitatore, glazbene kritičare i naravno Britney Spears i Christinu Aguileru. Drugi album postigao je fantastičan komercijalni uspeh, uprkos činjenici da je lakši i manje agresivan od "The Slim Shady LP". Kontrast ostalim blažim pesmama na albumu pruža odličan singl "Stan", koji govori o opsednutom agresivnom fanu. U ovoj pesmi je vokale odradila britanska zvezda Dido.
"The Real Slim Shady" i "Stan" bili su apsolutni hitovi, i bez prestanka su se vrteli po radio stanicama. Velik hit bio je i Eminemova saradnja sa Dr. Dre-om na "Forget about Dre", singlu skinutog sa Dre-ovog albuma. Osim komercijalnih uspeha, Emimen je ostao zapažen i po nizu skandala koji ga prate, od dve optužbe za nošenje skrivenog oružja, preko incidenata sa svojom ženom Kim, do činjenice da ga je vlastita majka tužila zbog pretrpljene duševne boli, ali i osvajanja velikog broja MTV-evih nagrada.
Godine 2004. izdaje svoj treci CD pod nazivom "Encore", i sa njim osvaja sve moguće top liste, sa pesmama kao "Mockingbird"," Like Toy Soliders" i pesmom u kojoj ismejava Michaela Jacksona-" Just Lose It".
Dve godine kasnije 2006. god izdaje svoj 4 CD, kompilacijski album "Curtain Call", za koji je planirao i da bude oproštajni i već nakon nedelju dana osvaja prvo mesto na Billboardovoj top listi 200. Sa ovim Cd-om zeleo da prekine karijeru i više se posveti porodici. On u pjesmi "When I'm Gone" govori da Slim Shady-a više neće biti i da on umire to veče...
Uprkos najavama, Eminem objavljuje još dva albuma. 2006. u maju izlazi The ReUp, a 2009. aktuelni Relapse. Za drugu polovinu ove godine najavljen je i Relapse 2.

No comments:

Post a Comment