Tuesday, January 27, 2009

Oaza na Ustaničkoj

Jelke, koje su do pre neki dan krasile kuće učenika Osnovne škole "Desanka Maksimović", juče su dobile novi dom na okretnici tramvaja, na uglu Ustaničke ulice i Bulevara kralja Aleksandra. Na taj način je realizovana ideja nadležnih iz opštine Zvezdara, udruženja "Šumska vila" i učenika ove osnovne škole da se posadi drvo o kome će deca brinuti i rasti sa njim. Na zelenoj oazi okretnice posađeno je 16 jela.

– Plan je da se u delovima opštine, ali i grada gde nisu uređene zelene površine, posade jele i druge vrste drveća, kako bi se na taj način poboljšao kvalitet života. Ovo je i prilika da se kod dece razvija ekološka svest – rekao je Nenad Nikolić, predsednik udruženja "Šumska vila".

Dečaci i devojčice iz Osnovne škole "Desanka Maksimović" kažu da im ovo nije prvi put da pokušavaju da oplemene svoju okolinu.

– Prošle godine smo imali nameru da u dvorištu škole posadimo ružičnjak. Skupljali smo novac, štedeli i kupili sadnice ruža. Neko ih je vrlo brzo posle sađenja počupao i odneo. Sada smo posadili jelke i nadamo se da ćemo rasti sa njima – kaže Lazar Janković, učenik četvrtog razreda ove škole.

Osim očuvanja zelenih površina, na Zvezdari postoji i ideja da Zvezdarska šuma dobije status zaštićene prirodne sredine.

– Cilj je da deci ostavimo zdraviju sredinu, a to možemo učiniti ako očuvamo postojeće zelenilo. Ovom akcijom, u kojoj deca i njihovi roditelji porodično brinu o nekom stablu, a pomažu im i nastavnici, decu usmeravamo da na najbolji način vode računa o svojoj sredini – objašnjava Miloš Petrović, pomoćnik predsednika opštine Zvezdara.

U sađenju jela učenicima su u pomoć priskočili i radnici "Zelenila Beograd".

No comments:

Post a Comment