Tuesday, January 27, 2009

Sundance festival

Pod nazivom Push, film o teškom životu tinejdžerke u Harlemu trijumfovao je na 25. Sandens filmskom festivalu u Park Sitiju, u američkoj državi Juta, osvojivši tri nagrade, uključujući i onu za najbolju američku dramu, i to na osnovu glasova i žirija i publike! Reč je o uzbudljivoj drami o tinejdžerki s viškom kilograma koja odrasta osamdesetih godina u Harlemu, napuštena i zlostavljana od roditelja.

Zasnovan na debitantskom romanu afroameričke pesnikinje Safir, Push je osvojio i specijalnu nagradu žirija za glumu Mo'Nike, koja u filmu igra majku glavne junakinje, saopštili su organizatori ovogodišnjeg Sandensa, na kome je od 15. do 25. januara prikazano ukupno 118 igranih dugometražnih filmova, od kojih je bilo oko 90 svetskih premijera, a stigli su iz dvadesetak zemalja širom sveta.

Veoma cenjen među producentima i velikim holivudskim studijima, Sandens festival poslužio je poslednjih godina kao odskočna daska mnogim filmovima – poput "Little Miss Sunshine", "Hamlet 2"... "Ove godine izbor filmova ne zasniva se na uskoj definiciji, već imamo mešavinu žanrova gde su izbrisane sve geografske, generacijske, društvene, ekonomske i druge granice", rekao je direktor festivala Džefri Gilmor. Inače, zbog ekonomske recesije, mnoge produkcijske kuće ograničile su svoje učešće na ovogodišnjoj manifestaciji... Sajt Sandens filmskog festivala u Park Sitiju je www.sundance.org/festival.

No comments:

Post a Comment