Friday, January 16, 2009

Guitar Art festival

Koncert slavnog italijanskog kompozitora Enija Morikonea (81) i simfonijskog orkestra "Roma Sinfonietta", koji će se održati 14. februara u Areni, centralni je momenat 10. Gitar art festivala. Publika će pored izbora najpoznatije filmske muzike, dobiti i ekskluzivu Morikoneovih kompozicija za solo gitaru.

U prvom delu koncerta biće izvedena četiri dela za klasičnu gitaru koja je komponovao sam Morikone, dok će drugi deo obuhvatiti njegovu najpoznatiju filmsku muziku.

Morikone stiže sa svojim simfonijskim orkestrom "Roma Sinfonietta" i solistima - gitaristima Karlom Markioneom i Robertom Fabriom, priznatim sopranom Suzanom Rigači i virtuoznom pijanistkinjom Gildom Butim.
Uz njih će nastupiti i akademski hor "Obilić", sa oko 120 članova pod dirigentskom palicom Darinke Matić-Marović.
Koncert bi trebalo da traje oko dva sata, a od "Mocarta filmske muzike" s pravom se očekuje uzbudljiva fuzija muzike filmova kao što su "Dobar, loš zao", "Bilo jednom u Americi", "Za šaku dolara", "Lolita", "Misija", "Malena", "Nesalomivi"... Možda čak dobijemo i premijerno neki muzički segment, koji Morikone priprema za film "Lenjingrad" Đuzepea Tornatorea (premijera se očekuje ove godine).
Međutim, u skladu sa "zadatom temom" Gitar art festa, poseban akcenat je na njegovim kompozicijama za gitaru.


Beogradska publika imaće priliku da 8. februara ponovo čuje Stinga, ovog puta bez njegovih prepoznatljivih hitova. Naime, Sting će u okviru 10. Gitar art festivala u Sava centru nastupiti sa virtuoznim lautistom Edinom Karamazovim u okviru njihovog zajedničkog albuma i turneje "Songs from the Labyrinth". Ovaj album je 2006. i 2007. bio na prvom mestu Bilbordove liste za klasičnu muziku, a na njemu su pesme proslavljenog elizabetanskog kompozitora Džona Daulenda iz 16. veka koje su pisane za glas i lautu. Album je snimljen u Stingovoj kući i studiju u Toskani.

No comments:

Post a Comment