Monday, May 25, 2009

Branje voća u rafovima

Budućnost maloprodaje u velikim supermarketima jeste branje voća i povrća direktno s biljke. Ideju o ovako zdravoj kupovini predstavila je kompanija koja predviđa buduće trendove "Futurelab", a podržao ju je poznati britanski lanac samousluga "Seinsburi".
Prema predviđanjima, kupovina unapred priređenih ili konzervisanih namirnica biće zamenjena direktnim branjem voća i povrća s police. U "Seinsburiju" smatraju da bi ova ideja u potpunosti promenila prodaju proizvoda.
Slogan "upotrebiti do" time bi sasvim nestao, a kupci bi mogli uzimati najsvežije moguće voće i povrće. U sadašnjim uslovima voću i povrću je potrebno između tri i četiri dana da iz polja, voćnjaka ili plantaža stignu u radnje. Prema novoj ideji, biljke bi se uzgajale na licu mesta, u hidroponičnim posudama koje su dizajnirane tako da biljci omogućavaju razvoj bez korišćenja zemlje.
Voće i povrće u tom slučaju rastu u posebnom, hranjivom rastvoru, a time je smanjena i potreba za pesticidima. Biljku u hidroponičnoj posudi poljoprivrednik bi mogao preneti u supermarket dok ona još raste. Proizvodi koji bi se brali na policama jesu jagode, paprike, pasulj, maline, paradajz, boranija i gljive.

Izvor

No comments:

Post a Comment