Tuesday, August 11, 2009

Ambrozija!

U poslednje vreme sve više i više se priča o lošem dejstvu polena ambrozije na naš organizam. Izgleda da sve ostaje na priči i da se na tome ne radi dovoljno.

Zakonom je predviđena obaveza vlasnika parcela da uklanjaju ambroziju i da je uništavaju, kaže direktor inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušan Pajkić.



Ukoliko se vlasnici zemljišta na kome se ne suzbija ambrozija ogluše o Zakon, nisu isključene ni krivične prijave. Pajkić navodi da su i dalje najugroženiji delovi neobrađeno poljoprivredno zemljište, delovi pored puteva i železničkih pruga i nasipi pored reka.

"Jedna jedina biljka ambrozije veoma lako veoma veliku površinu zatruje svojim polenom i raširi se kilometrima i kilometrima ukrug", upozorava on.

Polen ambrozije, jedan od najopasnijih i najagresivnijih alergena koji ugrožava zdravlje sve više ljudi, oko 20. avgusta postići će visoke koncentracije u vazduhu. Zbog toga će se kod pacijenata ponovo javiti dobro poznati simptomi kao što su zapušen nos, otežano disanje, pojačana sekrecija iz nosa koja izgleda kao da ne može da se zaustavi.

Osobe alergične na ambroziju bi trebalo što manje vremena da provode u prirodi, da zatvaraju prozore ujutro i uveče kada je koncentracija polena ambrozije najviša.

No comments:

Post a Comment