Monday, January 12, 2009

Nagrade američkih kritičara

Film „Slumdog Millionaire” Denija Bojla, inspirisan popularnim TV kvizom „Želite li da postanete milioner”, trijumfovao je na dodeli nagrada filmskih kritičara u Los Anđelesu, dok je „Neobični slučaj Bendžamina Batona”, koji je imao najviše nominacija, ostao bez priznanja. „Milioner” je dobio pet nagrada, uključujući za najbolji film i režiju, kao i za najboljeg mladog glumca (Dev Patel), scenario i kompozitora.

Nagrade filmskih kritičara predstavljaju jedan od pouzdanijih pokazatelja uoči dodele Oskara, budući da je proteklih deset godina 70 odsto filmova koji su dobili nagrade kritike osvojilo i nagrade Američke filmske akademije. Nominacije za Oskara tek će biti saopštene 22. januara.

Novi nastavak filmskog serijala o Betmenu, „Mračni vitez”, proglašen je za najbolji akcioni film, a Hit Ledžer je posthumno nagrađen za najbolju epizodnu mušku ulogu. U njegovo ime, uz ustajanje svih prisutnih, nagradu je primio reditelj Kristofer Nolan, koji je rekao da mu je saradnja sa Ledžerom bila jedno od najlepših iskustava u životu i da ne veruje da će mu se nešto slično ponoviti, preneli su američki mediji.

Dvostruki dobitnik je i Šon Pen, koji je nagrađen za najbolju mušku glavnu ulogu i kao član glumačkog ansambla drame „Milk” o prvom izabranom guverneru Kalifornije Harviju Milku koji se otvoreno izjašnjavao kao gej. Nagradu za sporednu žensku ulogu dobila je Kejt Vinslet za ulogu u ratnoj drami „The Reader”, dok je čuvena Meril Strip podelila nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu, za film „Sumnja”, sa En Hatavej koja igra narkomanku u filmu „Rejčel se udaje”.

Za najbolji animirani igrani film proglašen je „Wall-E”, a „Tropic Thunder” Bena Stilera za najbolju komediju. Film „Neobični slučaj Bendžamina Batona”, sa Bredom Pitom u glavnoj ulozi, imao je čak osam nominacija, ali je ostao bez nagrada. Nagradu za humanitarni rad dobio je Ričard Gir koga su prisutni pozdravili ovacijama.

No comments:

Post a Comment