Monday, January 12, 2009

Zima kod nas i u Evropi

Iako je najavljivano da će narednih dana u Srbiji biti malo toplije, ipak prognoza Hidrometeorološkog zavoda za danas ne raduje mnogo. Naime, najavljeno je da će jutro biti veoma hladno, mestimično uz maglu i nisku oblačnost koja će se ponegde zadržati veći deo dana.

U Beogradu danas suvo i hladno, veći deo dana uz maglu i nisku oblačnost. Vetar slab južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura oko minus sedam, maksimalna dnevna oko minus dva stepena Celzijusa.

Ali, ipak, od sutra se u Srbiji očekuje ublažavanje jutarnjih mrazeva a tokom dana u većini mesta biće s maksimalnom temperaturom u plusu. U noći između utorka i srede očekuje se naoblačenje s jugozapada i to s mestimičnom kišom, koja će se ponegde lediti pri tlu.

Vetar slab i umeren južni, jugoistočni. U sredu oblačno s kišom koja će se ponegde još lediti pri tlu. Duvaće pojačan južni i jugoistočni vetar. U četvrtak pretežno oblačno mestimično s kišom.

U petak pre podne prolazno naoblačenje mestimično sa slabim padavinama, susnežica i sneg. Vetar u skretanju na zapadni i severozapadni. Za vikend i početkom naredne sedmice suvo i hladno.

Ali, biometeorološka prognoza iznad Srbije je i dalje nepovoljna za hronične bolesnike. Oprez se preporučuje srčanim i psihičkim bolesnicima, kao i osobama s disajnim problemima. Potrebna je adekvatna zaštita od niskih temperatura, naročito u hladnijem delu dana. U brdsko-planinskim predelima biometeorološke prilike će biti povoljnije.

Inače, u Evropi, koja je, u proteklim danima, bila pogođena hladnim talasom,mraz je odneo mnoge živote. Od hladnoće su ljudi umirali u Poljskoj, Nemačkoj i Ukrajini, a temperature su padale i do minus 39 stepeni. Jak sneg, u minulim danima, paralisao je i jug Francuske, a u Italiji vlada neuobičajeno hladna zima.

Tako je u ledenim danima za nama u Milanu jedan čovek poginuo na sopstvenom balkonu kada se na njega obrušio sneg s krova, povukavši i deo zida.

U Holandiji, građani su počeli da koriste zamrznute kanale kao klizališta, a prvi put posle 12 godina takmičenje u klizanju održano je i na zamrznutim jezerima prirodnog parka pored Amsterdama.

No comments:

Post a Comment