Wednesday, January 28, 2009

Napokon škola u Kaluđerici

Meštani Kaluđerice, najvećeg divljeg naselja na Balkanu, prema najavama gradske uprave, uskoro će dobiti prvi dom zdravlja, novu osnovnu školu i još jedan vrtić. Dok se to ne realizuje odlaziće, kao što to rade poslednje dve decenije, u montažnu ambulantu, neće imati evidenciju koliko mališana čeka upis u vrtić, a OŠ "Aleksa Šantić" radiće u tri smene sa skraćenim časovima.
U Gradskoj upravi kažu da je izgradnja zdravstvene ustanove u ovom naselju prioritet.
- Izgradnja novog objekta počeće ove godine. I to neće biti ambulanta, nego pravi dom zdravlja, jer je naselje prebukirano, a za takve kapacitete ambulanta nije rešenje. Takođe se nadamo da će i biti završen do kraja ove godine - kaže Dragana Jovanović, sekretar za zdravstvo.
U dve "ekspoziture" iste osnovne škole đaci pohađaju nastavu u tri smene. Ni upravi nije jasno kako. Kaluđerica je deo Grocke, jedne od retkih opština u Srbiji koje mogu da se pohvale pozitivnim prirodnim priraštajem. Pre dve godine bilo je osam odeljenja jedne generacije, sad ih je čak deset. Krajem prošle godine između MZ Kaluđerica i Grada potpisan je ugovor o izgranji nove osnovne škole.
- Krajem januara ili početkom februara preduzeće "Graditelj" trebalo bi da počne izgradnju nove škole za oko 2.000 učenika. Škola će biti opremljena najmodernijom fiskulturnom salom i imaće, čak, i prostorije za školskog lekara i stomatologa. Đaci bi trebalo da krenu u tu školu već u septembru 2010. godine - kaže Vladimir Todić, gradski sekretar za obrazovanje.
Jedini vrtić "Lane" ima sličnu sudbinu kao i škola "Aleksa Šantić". Bez slobonih mesta. U Mesnoj zajednici kažu da su kod broja 960 prestali da vode evidenciju koliko dece čeka za upis, a oko 500 mališana trenutno ima svoje mesto u vrtiću. Srećom po decu, obdanište je skoro renovirano.
- U toku ove godine Grad će izgraditi novi vrtić koji bi trebalo da reši problem upisa oko 300 mališana. Iako su iz MZ Kaluđerica tražili samo proširenje kapaciteta postojećeg obdaništa, Grad će napraviti potpuno novi objekat od 2.200 kvadrata - kaže Ljiljana Jovčić, sekretar socijalne i dečje zaštite.
Iako je Kaluđerica naselje sa mnogobrojnim nerešenim problemima, izgradnja osnovnih institucija je sve izvesnija. Barem prema najavama nadležnih organa.

No comments:

Post a Comment