Wednesday, August 5, 2009

Na današnji dan

1583. Hemfri Gilbert osnovao je prvu englesku koloniju u Severnoj Americi, u Sent Džonu, na Njufaundlendu.

1850. Rođen je francuski pisac Gi de Mopasan, jedan od najznačajnijih autora kratke forme..

1895. U Londonu je umro nemački filozof Fridrih Engels, jedan od osnivača naučnog socijalizma i najbliži saradnik Karla Marksa.

1906. Rođen je Džon Hjuston, jedan od najpoznatijih američkih filmskih reditelja.

1914. Prvi električni saobraćajni signali za regulisanje različitih saobraćajnih pravaca postavljeni su u aveniji Euklid i Istočnoj 105. ulici u Klivlendu, američkoj državi Ohajo.

1940. Letonija je ušla u sastav SSSR-a pod nazivom Letonska Sovjetska Socijalistička Republika.

1962. Američka filmska glumica Merilin Monro, jedna od najvećih holivudskih zvezda i seks-simbol pedesetih godina prošlog veka, izvršila je samoubistvo u 36. godini.

1963. SSSR, SAD i Velika Britanija potpisali su u Moskvi sporazum o zabrani nuklearnih proba.

1974. Predsednik SAD Ričard Nikson priznao je da je učestvovao u prikrivanju afere Votergejt i blokiranju istrage o upadu u sedište Demokratske stranke u poslovnom centru "Votergejt". Podneo je ostavku 9. avgusta.

1984. Umro je britanski pozorišni i filmski glumac Ričard Barton, koji se proslavio u pozorištu kreacijama Šekspirovih likova, a potom i na filmu. U jugoslovenskom filmu "Sutjeska" igrao je lik Josipa Broza Tita.

1995. SAD i Vijetnam uspostavili su diplomatske odnose nakon višedecenijskog neprijateljstva i založili se za unapređenje međusobne saradnje.

2000. Umro je britanski glumac Alek Ginis, dobitnik Oskara za film "Most na reci Kvaj" 1957. godine, i Oskara za ukupan doprinos filmskoj umetnosti 1980.

2001. Talibanska vlada u Avganistanu zatvorila je osam stranih humanitarnih radnika - dva Amerikanca, četiri Nemca i dva Australijanca, pod optužbom da su širili hrišćanstvo među muslimanima.

2005. Za generalnog guvernera Kanade imenovana je, po prvi putu istoriji te zemlje, imigrantkinja crne puti Mikele Žan.

No comments:

Post a Comment