Monday, June 1, 2009

Put oko sveta uz pomoć palca

Jedan Čeh autostopom po svetu putuje već sedam godina, a nedavno mu je jedna od destinacija bila i Srbija.
Umesto luksuznih hotela – vreća za spavanje, umesto fensi restorana – najeftinija hrana iz supermarketa i što je najvažnije umesto karte – podignut palac i tako kroz više destina hiljada kilometara kroz Aziju – od Inidije do Japana.
Roman Vehovski, telekomunikacioni tehničar , iz malog sela na severu Češke je pre sedam godina krenuo autostopom na put koji se iskusi jednom u životu.
Odlučio je da postane nešto kao profesionalni autostoper, ima svoj blog sajt na Internetu i vizit kartu.
“Svaki dan je drugačiji nikada ne znam na kome ću mestu da spavam, sve zavisi od sreće. Sviđa mi se takav stil života. Posao sam profesionalni autostoper – magistrirao sam na putevima Kine i Tibeta”, kaže ovaj avanturista.

Da bi preživeo i nastavio da putuje, s vremena na vreme je radio, najviše po Australiji i Novom Zelandu a istovremeno je naučio da troškove života svede na minumum. Tako da je po većini azijskih država trošio 30 dolara mesečno. U Japanu, najskupljoj zemlji sveta je živeo pet nedelja sa 55 dolara, zahvaljujući zalihama hrane iz Kine, za koju kaže da je najteža zemlja za autostopiranje.

“Nabolja zemlja za stopiranje je Južna Koreja. Prvi ili drugi stane čim podignete palac. Najteža je Kina gde većina ljudi ne zna šta tražite od njih. U Mongoliji sam imao problema, nisam mogao da stopiram jer nema puteva, a ni vozila”, deli svoje iskustvo Roman Vehovski.
Roman Vehovski se sada se nalazi u Češkoj sa porodicom ali kako sam kaže, uskoro ga možda ga čekaju nova putovanja.

No comments:

Post a Comment