Monday, October 26, 2009

Na današnji dan

1685. -     Rodjen je Djuzepe Skarlati (Giuseppe Scarlatti), znameniti italijanski kompozitor.

1861. -     U Frankfurtu je prikazan rad prvog uređaja za prenos govora, koji je njegov konstruktor Johan Filip Reis nazvao telefon. Kao pronalazač prvog upotrebljivog telefona (1876) smatra se Amerikanac Aleksandar Graham Bel.

1863. -     U Ženevi je počela četvorodnevna međunarodna konferencija 14 zemalja na kojoj je osnovan Crveni krst i na kojoj su objavljeni principi koji su 1864. poslužili kao osnova za usvajanje Ženevske konvencije o zaštiti žrtava rata.

1863. -     Osnovano Englesko Fudbalsko Udruženje (EFA - English Football Association)

1905. -     Sporazumom u Karlštadu, Norveška se odvojila od Švedske i postala nezavisna kraljevina, sa kraljem Hakonom VII. 1911. U Kini je ukinuta monarhija i proglašena republika, sa Sun Jat Senom kao privremenim predsednikom.

1916. -     Rođen je francuski državnik Fransoa Miteran, koji je kao prvi socijalista, u maju 1981, izabran za predsednika Francuske i ostao na tom položaju 14 godina.

1961. -     Nobelovu nagradu za književnost dobio je jugoslovenski književnik Ivo Andrić i postao prvi Jugosloven dobitnik te prestižne svetske nagrade.

1976. -     Generalna skupština Ujedinjenih nacija jednoglasno je osudila aparthejd i pozvala vlade zemalja članica da zabrane sve kontakte sa Transkejom, koja je samoproklamovala nezavisnost, sa belom manjinom na čelu.

1994. -     Izrael i Jordan potpisali su sporazum kojim je posle 46 godina formalno okončano ratno stanje dveju susednih zemalja.

2000. -     Na sastanku u Bukureštu SR Jugoslavija je postala punopravni član Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu.

No comments:

Post a Comment